Feladat: 1958. évi Matematika OKTV II. forduló 3. feladata Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Füzet: 1958/november, 69 - 71. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Téglalapok, Négyszögek középvonalai, Derékszögű háromszögek geometriája, Pitagorasz-tétel alkalmazásai, OKTV
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1958/október: 1958. évi Matematika OKTV II. forduló 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A leírt test négyzetlapja legyen ABCD. A testnek van egy ennek valamelyik oldalával, mondjuk AB-val párhuzamos EF éle, melynek merőleges vetülete a négyzet AB-vel párhuzamos középvonalára esik és azon szimmetrikusan helyezkedik el.

 

 

Legyen F merőleges vetülete a négyzetlapon, a négyzet AB, ill. BC oldalán rendre F1, G és H, jelöljük a négyzet oldalaitól különböző egyenlő élek hosszát b-vel, az FF1 távolságot m-mel. Az FF1 szakasz merőleges F1G-re és F1H-ra is, így az FF1G háromszöget beforgathatjuk körülötte az EFH síkba, ekkor G egy a HF1 egyenesen fekvő G1 pontba kerül. A c) feltétel szerint az FG1H háromszög F-nél derékszögű, FF1 pedig a háromszög magassága. Így a magasságra vonatkozó középarányossági tétel szerint, mivel F1G=a/2 és F1H=(a-b)/2,
m2=a2a-b2.(1)
Számítsuk ki az ABFE trapéz AF átlóját, mint a páronként merőleges AG, GF1, F1F szakaszokból alkotható téglatest testátlóját. Az EB átló és a GDEF trapéz átlói szimmetria okokból ugyanekkorák. Felhasználva (1)-et is, azt kapjuk, hogy
AF2=AG2+GF12+F1F2=(a+b2)2+(a2)2+m2=(a+b2)2++(a2)2+a(a-b)4=14(3a2+ab+b2).



A feladat állításához azt kell tehát belátnunk, hogy ab+b2=a2. Az a és b élhosszak közt tudunk egy összefüggést kapni, ha felírjuk Pythagoras tételét FB-re, mint annak a téglatestnek átlójára, melynek egyik lapja BGF1H és egyik további csúcsa F. Felhasználva (1)-et is:
b2=FB2=BH2+HF12+F1F2=(a2)2+(a-b2)2+a(a-b)4=
=14(3a2-3ab+b2).
A b-t tartalmazó tagokat a bal oldalra rendezve és 3-mal osztva innen valóban
ab+b2=a2
adódik és ezzel igazoltuk a feladat állítását.
 

Megjegyzések: 1. Az utolsó egyenletből b-re két érték adódik: a(5-1)/2 és -a(5+1)/2. Mint egy versenyző, Kalmár Ágota, megjegyezte, a negatív gyöknek is lehet geometriai jelentést tulajdonítani. Ennek egy önmagát átmetsző test felel meg: a két háromszöglap áthatol egymáson, a másik két oldallap pedig hurkolt trapéz lesz a(5+1)/2 oldalhosszúsággal.
 

 

Ugyanekkora az alaplappal párhuzamos él is, míg a trapézok átlói (amelyek most a hurkolt trapézon kívül húzódnak) a hosszúságúak.
2. Helyezzük a feladatban szereplő testet egy kocka fölső vízszintes ABCD lapjára (EF legyen AB-vel párhuzamos), majd az ABRS-re is helyezzük el a test egy példányát úgy, hogy az EF-nek megfelelő él AS-sel legyen párhuzamos. Ekkor az AB-hez csatlakozó háromszög és trapéz lap a lapszögekre tett kikötés szerint egy síkba esik és egy egyenlő oldalú ötszöget alkot, amely az EF felezőmerőlegesére szimmetrikus. A többi kockalapokra is elhelyezhetjük a test egy-egy példányát úgy, hogy egy 12 egybevágó, egyenlő oldalú ötszög határolta poliédert kapjunk. Belátható (erre még visszatérünk), hogy a kapott test egy szabályos dodekaéder.