Feladat: 1954. évi Matematika OKTV II. forduló 3. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1954/szeptember, 8 - 12. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középponti és kerületi szögek, Tengelyes tükrözés, Rombuszok, Középpontos és egyéb hasonlósági transzformációk, Húrnégyszögek, Háromszögek hasonlósága, OKTV
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1954/szeptember: 1954. évi Matematika OKTV II. forduló 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: A betűzést az 1.ábra mutatja.

 
 
1. ábra
 

Először egy segédtételt bizonyítunk be. Ismert tétel alapján (Gallai-Péter I. oszt.tankönyv 1953 ‐ 302. old.) az M1, M2, M3 pontok rajta vannak az ABCΔ köré írt körön. Mint merőlegesszárú szögek a B-nél levő egyíves szög egyenlő a C-nél levő egyíves szöggel, vagyis a kerületi szögek tétele alapján M2A^=AM3^ és így az M1A egyenes felezi az M1M2M3Δ, M1-ét. Ugyanez áll az M2B és M3C egyenesekre is az M2, illetőleg M3-ge1 kapcsolatban.
Ennek felhasználásával a feladat állítása így bizonyítható: Kössük össze az M pontot a keletkezett hatszög P1, P2, P3 és P4 csúcspontjaival. Az MP1M1P2 négyszögben a P1P2 átló a tükrözés miatt felezi a P1 és P2 csúcspontoknál levő szögeket. Tehát a szóban forgó négyszögben a két átló egymásra merőleges és a segédtétel alapján mindkét átló egyúttal szögfelező, amiből következik, hogy az MP1M1P2 négyszög rombusz, és így P1MM1P2. Hasonlóképpen az MP4M2P3 rombuszban P4MM2P3.
De az M1P2 és M2P3 szakaszok rajta vannak azM1M2 egyenesen, amellyel a P1M és P4M szakaszok külön-külön párhuzamosak. A két utóbbi szakasznak egy közős pontja M, és így P1, M és P4 egy egyenesen vannak, vagyis a P1P4 átló átmegy az M ponton. Ugyanígy bizonyítható ez a P2P5, ill. P3P6 átlóra is.
 

Megjegyzés: Igen sok versenyző ‐ a segédtétel nélkül ‐ az átlók merőlegességéből és csak egyedül a P1P2 átló szögfelező voltából már rombuszra következtetett, megfeledkezvén a deltoidról.
 

II. megoldás: Segédtételünkhöz a háromszög köré írt kör nélkül is eljuthatunk. Ugyanis, ha az adott ABCΔ-nek T1T2T3 talpponti háromszögét tekintjük (1. ábra), akkor nyilván az M1M2M3Δ a talpponti háromszögnek 2 : 1 arányú nagyítása az M hasonlósági centrumból. Elég most már arra az ismert tételre hivatkozni (Gallai-Péter I. oszt. Tankönyv 1953 ‐ 287-288. old.), hogy a háromszög magasságvonalai a talpponti háromszög szögfelezői.
Lényegében ezzel azonos bizonyítás: az M1,M2 és M3 pontokon át a BC, CA, ill. AB oldalakkal húzott párhuzamos egyenesek által alkotott A1B1C1Δ-ben alkalmazzuk a talpponti háromszögre vonatkozó idézett tételt.
 

III. megoldás: Segédtételünk alapján P2T1=T1P1, P3T2=T2P4, M1T1=T1M (1. ábra). Az M1, P2 és P3 pontok az M1M2 egyenesen vannak, a T1T2 egyenes pedig párhuzamos az M1M2 egyenessel, azért a P1, P4 és M pontok rajta vannak az M1M2 egyenesnek a T1T2 egyenesre vonatkozó tükörképén, vagyis P1, P4 és M egy egyenesen vannak.
 

IV. megoldás: Jelöljük az M1M2M3Δ szögeit M1, M2, ill. M3-gel. Mivel ‐ mint láttuk ‐ MP1M1P2 és MP4M2P3 rombuszok (1. ábra), azért az M-nél fekvő két, ill. három ívvel jelölt szögek egyenlők M1 ill. M2-gel. Az M-nél fekvő áthúzott ívvel jelölt szög pedig mint megfelelő szög, egyenlő M3-gel. Tehát a P1MP4=M1+M2+M3=180, vagyis P1, M és P4 egy egyenesen van.
 

V. megoldás: Húzzunk az M ponton át párhuzamost az M1M2 oldallal. Messe ez M1M3-at D-ben, M2M3-at E-ben. (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

A segédtétel alapján következik, hogy DMM1=MM1M2=MM1M3, tehát az MM1DΔ egyenlőszárú, s így D az MM1 felező merőlegesén van. E felező mérőleges azonban a BC egyenes, tehát D az M3M1 és BC egyenesek metszéspontja, vagyis a hatszög egyik csúcsa (D=P1). Hasonlóan következik, hogy E a CA és M2M3 oldalak metszéspontja, amely a hatszögnek D-vel átellenes pontja (E=P4). Az ezeket összekötő átló tehát valóban M-en megy keresztül. Hasonlóan okoskodhatunk a többi átlókkal is. (Lényegében ez a gondolata Pátkai György bizonyításának).
A segédtétel felhasználása nélkül, közvetlenül az M1, M2, M3 pontokon átmenő kör segítségével is bizonyíthatjuk állításunkat, amint azt a VI ‐ IX. megoldások mutatják.
 

VI. megoldás: Kössük össze az M pontot a hatszög P3 és P6 csúcspontjával (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Az ABM1C húrnégyszögben A+M1=180. Tehát az A csúcsnál lévő, az ábrán egy ívvel, ill. két ívvel és az M1 csúcsnál egyszer áthúzott, ill. kétszer áthúzott ívvel jelölt szögek, (szám szerint 4) összege 180.
Az A-nál levő egyíves szög, mint kerületi szög egyenlő az M3-nál lévő egyíves szöggel, ez pedig a tükrözés folytán egyenlő az M-nél levő egyíves szöggel. Teljesen ugyanígy bizonyítható, hogy az A-nál lévő kétíves szög egyenlő az M-nél lévő kétíves szöggel. Az M1-nél lévő egyszer áthúzott ívvel jelölt szög, mint tükrös szög, ill. csúcsszög egyenlő az M-nél fekvő hasonló jelzésű szöggel. Ugyanez áll az M1-nél és M-nél lévő kétszer áthúzott ívvel jelölt szögekre is. De a P3MP6 éppen e négyféle szög összege, vagyis P3MP6=180. Ezzel bebizonyítottuk, hogy a P3P6 átló átmegy az M ponton. (Tomor Benedek megoldása.)
 

VII. megoldás: Kössük össze az M pontot a hatszög P2 és P5 csúcspontjával. Be fogjuk bizonyítani, hogy a BP2MP5 négyszögben az M=180 (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

A P2-nél lévő egyíves szögek a tükrözés miatt egyenlők. Ennek a szögnek pótló szöge az M1-nél fekvő kétíves szög, amely, mint kerületi szög, egyenlő a B-nél fekvő kétíves szöggel, ez viszont mint merőlegesszárú szög, egyenlő a C-nél fekvő kétíves szöggel. Ez utóbbi pótlószöge az A-nál fekvő egyíves szögnek. Tehát négyszögünk P2-e egyenlő az ABCΔA-ével. Ugyanígy bizonyíthatjuk, hogy négyszögünk P5-e(az ábrán egyszer áthúzott ívvel jelölve) egyenlő az ABCΔC-ével. Tehát négyszögünkben B+P2+P5=B+A+C=180, és így a negyedik szög: M=180. (Bártfai Pál megoldása.)
 

VIII. megoldás: Kössük össze az M pontot a hatszög P3 és P6 csúcspontjával (5. ábra).
 
 
5. ábra
 

Az A-nál fekvő egyíves, ill. kétíves szög a VI. megoldás alapján egyenlő az M-nél fekvő hasonló jelzésű szögekkel. E két szög összege az A-nál fekvő egyszer áthúzott ívvel jelölt szög, amely mint merőleges szárú szög, egyenlő az M-nél fekvő egyszer áthúzott ívvel jelölt szöggel, amiből következik, hogy a P3MC egyenlő az egyíves szöggel, vagyis P3MC és P6MM3 csúcsszögek. Tehát a P3P6 átló átmegy az M ponton.
 

IX. megoldás: Kössük össze az M-et a hatszög P1 és P4 csúcspontjával, továbbá C-t M1 és M2-vel (6. ábra).
 
 
6. ábra
 

Az M1-nél lévő egyíves szög a tükrözés folytán egyenlő az M-nél lévő egyíves szöggel. Ugyanígy egyenlők az M2 és M-nél lévő kétíves szögek. De az M1CM2M3 húrnégyszögben a M1+M2=180, tehát a P1MP4=180. (Reichlin-M. Viktor megoldása.)
Az állítás következő, igen szellemes, csupán a talpponti háromszög tulajdonságain alapuló bizonyítását adta Vigassy József, a verseny győztese.
 

X. megoldás: Kössük össze az M pontot a hatszög P3P2P1 és P6 csúcsaival, továbbá húzzuk meg az ABCΔ-ben az M-en át az AB-vel párhuzamos A'B' és az AC-vel párhuzamos A''C'' szakaszt (7. ábra).
 
 
7. ábra
 

A keletkezett A'B'C és A''BC'' háromszögek hasonlók és hasonló fekvésűek. A tükrözés folytán az MP3P2, ill. P6MP1Δ-ek a fenti két háromszögbe írt minimális kerületű háromszögek (Gallai Péter I. oszt. Tankönyv 1953 ‐ 332-334. old.), vagyis a talpponti háromszögek, melyek tehát egymásközt szintén hasonlók és hasonló fekvésűek. Tehát MP3P6M1, mint megfelelő oldalak. E két párhuzamos szakasznak M végpontja közös, ennélfogva a P6, M és P3 pontok egy egyenesbe esnek.
 

Megjegyzés: Tételünk tompaszögű háromszögre is általánosítható, de akkor a megfelelő P1P2P3P4P5P6 pontok hurkolt hatszögre vezetnek, melynek kétszeres pontja (hurokpontja) mindenkor a tompaszög csúcspontja. A szemközt fekvő csúcspontok most is a P1 és P4, P2 és P5, P3 és P6 csúcspontok (8.ábra).
 
 
8. ábra
 

A bizonyítás ugyanúgy történik, minta hegyesszögű háromszög esetén, csakhogy most a tompaszöget bezáró oldalokhoz tartozó magasságok (melyeknek talppontjai az oldalak meghosszabbítására esnek) a talpponti háromszög külső szögét felezik, vagyis a tompaszöget bezáró oldalak felezik a talpponti háromszög megfelelő szögeit. Az M hasonlósági centrum e szerepét most is megtartja.