Feladat: Pontversenyen kívüli P.377 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Megyesi Gábor ,  Szabó Csaba ,  Törőcsik Jenő 
Füzet: 1984/március, 119 - 120. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kombinációk, Oszthatóság, Teljes indukció módszere, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1983/április: Pontversenyen kívüli P.377

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az állítás k=p-1-re nem igaz, mivel (p-1)! nem osztható p-vel, hiszen p prím. Megmutatjuk, hogy 1k<p-1 esetén teljesül az állítás.
Először a következőt igazoljuk. Ha f(x) egy n-edfokú egész együtthatós polinom és xn együtthatója nem osztható p-vel, akkor f(x) legfeljebb n db 0 és p-1 közötti egész számra osztható p-vel.
A bizonyítást az n fokszámra vonatkozó teljes indukcióval végezzük. n=0-ra az állítás nyilvánvaló. Tegyük fel, hogy az állítás (n-1)-re igaz. Legyen most f(x)n-edfokú egész együtthatós polinom. Ha az f(x)0modp kongruenciának nincs megoldása, akkor nincs mit bizonyítanunk. Ellenkező esetben legyen α egy olyan 0 és p-1 közötti egész szám, amelyre

f(α)0modp(1)
Ismeretes, hogy (f(x)-f(α))-ból (x-α) kiemelhető, azaz
f(x)-f(α)=(x-α)g(x),
ahol g(x) az x-nek (n-1)-edfokú egész együtthatós polinomja. α-ra fennáll (1), így a megoldandó kongruencia ilyen alakba írható:
f(x)-f(α)0modp,
azaz
(x-α)g(x)0modp.(2)
Megjegyezzük, hogy g(x) együtthatói függhetnek α-tól, de g(x)-ben xn-1 együtthatója megegyezik xn-nek az f(x)-beli együtthatójával, tehát nem osztható p-vel.
Egy szorzat akkor és csak akkor osztható egy p prímmel, ha valamelyik tényezője osztható vele, azaz (2)-nek 0 és p-1 közötti megoldásai az x=α és a g(x)0modp megoldásai lesznek. Utóbbiból az indukciós feltétel szerint legföljebb n-1 van, mert g(x)(n-1)-edfokú, következésképp (2)-nek és így (1)-nek legfeljebb n darab 0 és p-1 közötti megoldása van. Ezzel segédtételünket bebizonyítottuk.
 
Most rátérünk a feladat állításának igazolására. Legyen
f(x)=(x-1)(x-2)...(x-p+1)-(xp-1-1).
A "kis-Fermat''-tétel értelmében f(1),f(2),...,f(p-1) mindegyike osztható p-vel, tehát az
f(x)0modp
kongruenciának p-1 db 0 és p-1 közötti megoldása van. Másrészt ff(x) legföljebb (p-2)-edfokú. Tehát a segédtétel értelmében f(x) minden együtthatója osztható p-vel. f(x)-ben 1k<p-1-re xp-1-k együtthatója úgy kapható meg, hogy az 1,2,...,(p-1) számok közül minden lehetséges módon kiveszünk k különbözőt, ezeket összeszorozzuk, képezzük az így kapott (n-1k) szorzat összegét, és ezt az összeget megszorozzuk (-1)k-na1. Ez a szám tehát osztható p-vel, ami a feladat állítását adja 1k<p-1-re.

 
Megjegyzés. A bizonyított állításból teljes indukcióval az is kiadódik, hogy az 1k+...+(p-1)k összeg minden 1k<(p-1)-re osztható p-vel.