Feladat: Pontversenyen kívüli P.367 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Törőcsik Jenő 
Füzet: 1983/november, 148 - 150. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Lefedések, Logikai feladatok, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1982/október: Pontversenyen kívüli P.367

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az egység oldalú négyzet lefedhető 9 kisebb, egyenként 1/3 oldalú négyzettel. Egy kis négyzet átlója 2/3<0,5, tehát bármely két pontjának távolsága kisebb 1/2-nél. Következésképp egy kis négyzetbe legfeljebb egy pontot helyezhetünk el ‐ így az egész egységnégyzetbe legfeljebb 9 pontot.
Másrészt 8 pont elhelyezhető a kívánalmaknak megfelelően (1. ábra).

 
 

1. ábra
 
 

Így maximálisan 8 vagy 9 pontot tudunk úgy elhelyezni az egységnégyzetben, hogy bármely kettő távolsága 1/2-nél nagyobb legyen.
 

 Törőcsik Jenő (Bp., Fazekas M. Gyak. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzés. Megmutatjuk, hogy a pontos felső korlát 8. Ehhez tegyük fel, hogy mégis sikerült elhelyeznünk 9 pontot a követelményeknek megfelelően ‐ ebből fogunk ellentmondásra jutni.
 

Tekintsünk egy tetszőleges an monoton csökkenő, 0-hoz tartozó sorozatot. Minden n-re rajzoljunk az egységnégyzet oldalai és középvonalai mentén an szélességű sávokat (2. ábra).
 
 

2. ábra
 
 

Ezek 9 darab an×an méretű négyzetet vágnak ki a nagy négyzetből. Ha sikerül úgy megadnunk az {an} sorozatot, hogy minden n-re a kis négyzetek mindegyikébe a 9 pont közül egy essen, akkor készen vagyunk: liman=0 miatt a kiválasztott pontok csak a négyzet csúcsai, oldalfelező pontjai és középpontja lehetnek ‐ ellentétben azzal, hogy közülük nem bármely kettő távolsága nagyobb 1/2-nél.
 

Az maradt hátra, hogy megadjunk egy megfelelő {an} sorozatot. a1=1/3 nyilván jó: az egységnégyzetet 9 kisebb négyzetre osztjuk, s az előbb láttuk, hogy ezek mindegyikébe pontosan egy pontnak kell kerülnie.
Tegyük fel, hogy valamely an1/3-ra már tudjuk, hogy a pontok a 2. ábra megfelelő részeibe esnek. Legyen ABCD és A'B'C'D' két "szomszédos'' an×an-es kis négyzet (3. ábra), a köztük levő távolság CB'=DA'=(1-3an,)/2.
 
 

3. ábra
 
 

A 9 pont közül egy‐egy esik az ABCD, ill. A'B'C'D' négyzetekbe. E két pont közti távolság nagyobb 1/2-nél. Ezért például az ABCD négyzetben levő pont nem lehet a CD oldalhoz PC=QD=an/10-nél közelebb. Ugyanis ha felveszünk egy tetszőleges pontot a PCDQ téglalapban, annak az A'B'C'D' négyzet tetszőleges pontjától ‐ így az abban levő kiválasztott ponttól is ‐ való távolsága legfeljebb
PD'=PQ2+QD'2==an2+(an10+1-3an2+an)2==14-25an(1-2,9an)


ami 0<an1/3 miatt kisebb 1/2-nél.
Ha kivágjuk a 2. ábra négyzeteiből az összes ily módon kapott "tiltott'' téglalapot, a 9 pontnak a megmaradt részekbe kell esniük (4. ábra).
 
 

4. ábra
 
 

Ezeket a részeket viszont ‐ mint az könnyen látható ‐ lefedik az an+1=0,9 an-hez tartozó an+1×an+1-es kis négyzetek. Tehát ezek mindegyikébe is pontosan egy esik a megadott pontok közül.
Az a1=1/3, an+1=0,9 an formulával definiált sorozat tehát jó, találtunk egy megfelelő {an} sorozatot. Ezzel az állítást is igazoltuk.