Feladat: Pontversenyen kívüli P.272 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bodó Zalán ,  Hajnal Péter ,  Knébel István ,  Németh Csóka Mihály ,  Papp 513 Attila ,  Pósafalvi András ,  Sali Attila ,  Seress Ákos ,  Surány Gábor ,  Szabó 284 Sándor ,  Szegedy Márió ,  Tankovits Tibor ,  Tóth Csaba ,  Vágvölgyi Sándor ,  Vándor Tibor 
Füzet: 1977/november, 148 - 149. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Testek szinezése, Konstruktív megoldási módszer, Vektorok lineáris kombinációi, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1976/szeptember: Pontversenyen kívüli P.272

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Először belátjuk, hogy ha létezik a kívánt színezés, akkor k csak páros lehet.
Vegyünk fel egy térbeli koordináta-rendszert, melyben az i, j és k alapvektorok a kis kockák egy-egy élével párhuzamosak. Mindegyik kocka középpontjából indítsunk vektorokat a vele szomszédos és azonos színű kockák középpontjaiba. Ezen vektorok mindegyike nyilván az alapvektorok valamelyikével vagy ellentettjével egyenlő. Ha az O1 kockaközéppontból indítottunk vektort az O2 kockaközéppontba, akkor O2-ből is indítottunk O1-be. Ezért nyilvánvaló, hogy a k3 db vektor összege nullvektor. Jelölje rendre a1, a2, a3, b1, b2, b3 azon kis kockák számát (a1+a2+a3+b1+b2+b3=k3), amelyek középpontjaiból rendre i, j, k, -i, -j, -k vektort indítottunk. A mondottak miatt:

a1i+a2j+a3k+b1(- i)+b2(-j)+b3(-k)=0,azaz(a1-b1)i+(a2-b2)j+(a3-b3)k=0.


Tudjuk, hogy ez akkor és csak akkor lehet, ha a1=b1, a2=b2 és a3=b3. Ez azt jelenti, hogy k3=2(a1+a2+a3), vagyis k3 páros, s így k is páros. Ezt akartuk belátni.
3. Most páros k-ra megadunk egy lehetséges színezést. Legyen k=2l. Vegyünk 2l db-ot az alábbi 2l×2l×1 hasábból. A hasáb kockáit az ábrán látható módon színezzük ki.
 

 

Ily módon egy kockának pontosan két vele azonos szomszédja lesz. Ezeket a négyzet alapú hasábokat helyezzük fokozatosan egymásra úgy, hogy A-val jelzett fölé B-vel jelzett, B-vel jelzett fölé A-val jelzett kerüljön. Ez az elhelyezési mód azt biztosítja, hogy bármely kocka felett és alatt ellenkező színű kocka lesz. Ezt a hasábról mondottakkal egybevetve következik, hogy jó színezést kaptunk.
 

Knébel István (Budapest, József A. Gimn.)