Feladat: Pontversenyen kívüli P.256 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Lévai László ,  Mihályfi Gyula ,  Spissich László 
Füzet: 1978/január, 22 - 23. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Vetítések, Trigonometriai azonosságok, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Szabályos tetraéder, Szögfüggvények a térben, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/október: Pontversenyen kívüli P.256

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a tetraéder köré írt gömb középpontját K-val, K-nak a lapokon levő merőleges vetületét A, B, C, D-vel, ezeknek K-ra vonatkozó tükörképét E, F, G, H-val, egy tetszőleges S síkra merőleges, K-n átmenő egyenesnek az AGBHFDEC kocka felületén levő pontjai legyenek P és Q. Legyen P mondjuk az AGBH lapon, és jelöljük az AKP, BKP szögeket rendre α-val, β-val, az AGBH négyzet oldalfelező pontjai által meghatározott négyzetet N-nel.

 




Könnyen látható, hogy a tetraéder S-en levő vetülete pontosan akkor négyszög, ha PN. Ekkor a vetület területe cosα+cosβ (egységnek egy lap területét választva), ha pedig P N-en kívül van, és mondjuk A van hozzá legközelebb, akkor cosα. Ez utóbbi maximuma P=A, minimuma P=L mellett van, ahol L az AG felezőpontja. (L helyett persze N bármely más csúcsát vehetnénk.)
Megmutatjuk, hogy a cosα+cosβ összeg maximuma pedig az N négyzet M centrumában van, minimuma ismét L-ben. Mivel az M-beli érték nagyobb az A-belinél, ebből következik, hogy a keresett maximum (például) M-ben, minimum L-ben van.
Mivel
cosα+cosβ=2cosα+β2cosα-β22cosAKM,
a maximum valóban M-ben van. Az viszont, hogy a minimum L-ben van, abból következik, hogy a vizsgált függvény értéke ‐ az ML egyenesen M-től L felé haladva csökken ‐ N belsejében, valamely HG-vel párhuzamos egyenesen AB-től távolodva csökken. Ez utóbbi állításunk azért igaz, mert az említett mozgás közben α is, β is nő. Ha pedig az ML egyenesen mozgunk, a vetület téglalap, amelynek a mozgás során az egyik oldala állandó, a másik fogy.