Feladat: Pontversenyen kívüli P.236 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Balassa András ,  Surján Péter ,  Szőnyi Tamás 
Füzet: 1978/december, 215 - 216. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Sokszög lefedések, Négyzetek, Számsorozatok, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/január: Pontversenyen kívüli P.236

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megmutatjuk, hogy ha Sn határértéke A2, akkor a négyzetek átfedés nélkül elhelyezhetők egy 2A oldalú négyzetben. Mivel a négyzetek sorrendje a kérdésben nem játszik szerepet, feltehetjük, hogy az an sorozat monoton fogy. Az an/A sorozat tagjait bn-nel jelöljük, és azt mutatjuk meg, hogy a bn oldalú négyzetek elhelyezhetők egy 2 oldalú négyzetben.
Mivel i=1bi2=1, azért bi1, így ha S=i=1bi2, állításunk nyilvánvaló.
Ha S>2, vágjuk szét a bn sorozatot olyan blokkokra, hogy mindegyikben az összeg éppen túllépje az 1-et. Az első blokk tehát az n1-edik tagig tart, ha n1 a legkisebb olyan index, amelyre

b1+b2+...+bn1
teljesül. Általában ha már meghatároztuk nk értékét valamilyen k1 számra, nk+1 a legkisebb olyan index legyen, amelyre
i=nk+1nk+1bi1
teljesül, feltéve, hogy egyáltalán van ilyen index. Megmutatjuk, hogy akármeddig folytatjuk is ezt az eljárást, a blokkzáró tagok összege mindig 1 alatt marad, azaz
bn1+bn2+...+bnk<1
teljesül tetszőleges k-ra, amelyre még nk értelmezhető. Ha ugyanis ezeket a tagokat megszorozzuk a teljes blokkösszeggel, amelyet ezek a tagok zárnak, akkor anélkül, hogy csökkentenénk az összegüket, a tagok négyzetösszegére jutunk:
j=1kbnjj=1k(bnji=nj-1+1njbi)i=1nkbi21.
(Itt n0=0.) Mivel bi1, a blokkösszegek nem lehetnek 2-nél nagyobbak. Emiatt a k-adik blokkhoz tartozó négyzetek benne vannak egy 2 hosszú és bnk-1+1 széles sávban. Akár véges sok blokkunk lesz, akár végtelen sok, az őket tartalmazó sávok szélességének összege legfeljebb 1+b12, tehát együttesen benne vannak egy 2 oldalú négyzetben.