Feladat: Pontversenyen kívüli P.219 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Birndza Béla ,  Borsodi Donát ,  Major Zoltán ,  Seress Ákos 
Füzet: 1975/december, 219 - 220. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pont körüli forgatás, Szabályos sokszögek geometriája, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/szeptember: Pontversenyen kívüli P.219

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük az első n-szöget p-vel, a másodikat q-val. Ha p minden csúcsa azonos q valamelyik csúcsával, p azonos q-val, így a feladat állítása nyilvánvaló. Feltehetjük tehát, hogy p-nek van olyan csúcsa, mely q valamely oldalának a belsejében van. Jelöljük p-nek ezt a csúcsát P1-gyel, és p további csúcsait pozitív körüljárás szerint jelöljük P2-vel, P3-mal, ...,Pn-nel, q-n pedig ugyancsak pozitív körüljárás szerint P1-ből elindulva az első csúcs legyen Q1, és a továbbiak Q2,Q3,...,Qn.

 

 

Vigye az a Qn centrumú hasonlóság, mely Q1-et P1-be viszi, q-t q'-be, Qi-t Q'i-be (i=1,2,...,n). Az így kapott q'-nek Q1 csúcsa azonos P1-gyel, és körüljárása azonos p körüljárásával, emiatt az a P1, körüli forgatás, mely Pn-et P2-be viszi, Qn-et Q'2-be viszi. Vigye ez a forgatás Qi-t Qi*-ba (i=1,2,...,n), és q-t q*-ba. Mivel Pn rajta van q-n, Pn forgatásból származó képe, P2 rajta van q*-on. Természetesen rajta van P2q-n is, P2 tehát csak q* és q közös pontja lehet.
A Q'2 pont, származtatása szerint, rajta van a Q2Qn szakaszon. Ha n=3, akkor Q2Qn oldala q-nak, tehát Q'2 a q* és q közös pontja, ha pedig n>3, akkor Q'2 a q belsejében van. A Q1*Qn*, Qn*Qn-1* szakaszok mindkét esetben metszik a Q1Qn illetve Q1Q2, szakaszokat, tehát Q1* Qn-1* q-nak már külső pontja, és q*-nak további csúcsai is q-n kívül vannak. Jelöljük a Q1Q2, Qn*Qn-1* szakaszok metszéspontját R-rel. Mivel Q1*Qn*||Q1Q2, Qn*Qn-1*||QnQ1 a P1Q1RQn* négyszög paralelogramma, és így Q1R=QnP1. Ha n>3, P1-n kívül R a q, q* vonalak egyetlen metszéspontja, P2 tehát csak R lehet, és ez már Pn helyzetét is egyértelműen meghatározza: ez az a pont, amelyet az előbb használt, P1 körüli forgatás P2-be visz. A P1, P2 Pn pontok p helyzetét már egyértelműen meghatározzák, és ebben a helyzetben ‐ mint az könnyen látható, p centruma azonos q centrumával.
Ezzel az n4 esetben beláttuk a feladat állítását. Az állítás n=3 mellett is igaz, ha P2 azonos R-rel. Most azonban P2Qn*-gal is azonos lehet, és ekkor PnQn-nel azonos. Ha tehát n=3, akkor a feladat állítása nem igaz: ha két szabályos háromszög közül az egyik csúcsai a másik kerületén vannak, akkor csak annyi igaz, hogy vagy a két háromszög centruma, vagy az egyik csúcsuk azonos.