Feladat: Pontversenyen kívüli P.213 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Kecskés Csaba ,  Kiss Emil ,  Mercz Béla ,  Nagy Imre ,  Ormay György ,  Páles Zsolt ,  Pócsi György 
Füzet: 1975/november, 152 - 153. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Logikai feladatok, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/május: Pontversenyen kívüli P.213

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megmutatjuk, hogy az eljárás nem igazságos.
Mivel a kilenc részből C kezdi a válogatást, azért a zsákmány 1/3 részét mindenképpen megszerezheti. (Mindig a még meglevők közül a legnagyobbat választja ) B is megszerezheti a zsákmány 1/3 részét, ha függetlenül A felosztási módszerétől minden A által kialakított részt három egyenlő részre oszt szét. Ezekből egyet-egyet megszerezhet, így a zsákmány 1/3 részét is megszerezheti.
Így B és C számára az eljárás igazságos, viszont A számára nem az. Ha ugyanis B és C szövetségre lép, együtt megszerezheti a zsákmány (7/9-ε szorosát, ahol ε tetszőlegesen kicsi pozitív szám. Ehhez B-nek azt kell tennie, hogy az A által elkészített részek közül a legnagyobbikat egy nagy és két kicsi részre osztja, a másik két részt pedig igazságosan három részre osztja. Ezután C elveszi a B által elkészített nagy részt, és B-vel együtt még mindig meg tud szerezni 2-2 részt az A által készített másik két rész igazságos harmadaiból. Ha tehát az A által készített részek nagyság szerint rendre xyz-szeresei az egész zsákmánynak, akkor B és C együtt a zsákmánynak legalább

(x-ε)+23(y+z)=x3-ε+2x+y+z379-ε
-szeresét szerzi meg, ahol ε azt jelöli, hogy a B által készített két kicsi rész együtt hányszorosa az egész zsákmánynak.
Egy elosztási rendszer csak akkor igazságos, ha bármelyik fél a ráeső részt a többiek bármilyen taktikája mellett meg tudja szerezni. A fenti eljárás lehetővé teszi B és C számára, hogy ketten a zsákmány több mint 2/3-át megszerezzék, A számára az elosztás így igazságtalan.
 

  Mercz Béla (Ráckeve, Ady E. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzés. A fenti meggondolás során végig hallgatólagosan feltételeztük, hogy nincs lényeges különbség a rablók között a rablott holmi, illetve annak részei értékének megítélésében. De ha a megadott eljárás igazságos volna, akkor szükségképpen erre az esetre is igazságosnak kellene lennie.
 

  Pócsi György (Debrecen, Fazekas M. Gimn., IV. o. t.)