Feladat: Pontversenyen kívüli P.211 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Kiss Emil 
Füzet: 1975/november, 151 - 152. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenlőtlenségek, Mátrixok, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/április: Pontversenyen kívüli P.211

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Rendezzük az elemeinket a szokásos módon négyzetes táblázatba, n sorból és n oszlopból álló ún. mátrixot kapunk:

(a11a12...a1na21a22...a2nan1an2...ann)
Jelöljük az i-edik sor elemeinek összegét Si-vel, a j-edik oszlop elemeinek az összegét Oj-vel, és válasszuk ki a sorok közül is, oszlopok közül is azt, amelyikben a legkisebb az összeg. Legyen ez ‐ mondjuk ‐ a k-adik sor és az m-edik oszlop:
SiSki=1,2,...,n;(3)OjOmj=1,2,...,n.

Tegyük fel először, hogy SkOm. A k-adik sorban a pozitív elemek száma nem lehet nagyobb Sk-nál, hiszen ezek mindegyike legalább 1. Tehát legalább (n-Sk) darab nulla van a k-adik sorban. Az ezeken átmenő oszlopok összege (1) szerint legalább (n-Sk), a többi pedig feltevésünk szerint legalább Sk. Az első fajtából legalább (n-Sk) darab van, tehát az oszlopösszegek összege legalább (n-Sk)2+Sk2:
O1+O2+...+On(n-Sk)2+Sk2.(4)
Ebből viszont következik (2), hiszen (2) bal oldalán is, (4) bal oldalán is a mátrix összes elemének az összege áll, (4) jobb oldalán pedig
(n-Sk)2+Sk2=(n2+Δ)2+(n2-Δ)2=n22+2Δ2n22,
ahol
Δ=n2-Sk.

Hasonlóan bizonyíthatjuk a feladat állítását abban az esetben is, amikor SkOm, csak az oszlopok és sorok szerepét kell felcserélni.
Mellékeredményként azt is beláttuk, hogy (2)-ben akkor és csakis akkor lehet az egyenlőség jele érvényes, ha a sorösszegek és oszlopösszegek mindegyike n2. Ez persze csak páros n-ekre teljesülhet, de azokra mindig el is érhető, például az aij=δijn2 választással, ahol δij az ún. Kronecker-féle deltafüggvény, értéke 1 vagy 0 aszerint, hogy i és j egyenlőek-e vagy sem.