Feladat: Pontversenyen kívüli P.208 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: -
Füzet: 1975/február, 76. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pont körüli forgatás, Eltolás, Lefedések, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/március: Pontversenyen kívüli P.208

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Helyezkedjék el az 1 oldalú N1 és az 1/2 oldalú N2 négyzet egy N négyzetben úgy, hogy ne legyen közös belső pontjuk. Ekkor van olyan e egyenes, amelynek N1 és N2 ellenkező oldalán fekszik. Ha e párhuzamos N valamelyik oldalával, akkor két téglalapra bontja azt, és mindegyiknek az e-re merőleges oldala legalább akkora, mint a sávban fekvő négyzet oldala. Ez esetben tehát N oldala legalább akkora, mint N1 és N2 oldalának összege.

 

 

1. ábra
 

Ha e metszi N mindegyik oldalegyenesét, akkor vegyük mindkét oldalán N-nek a tőle legtávolabbi C1, ill. C2 csúcsát. A C1-en, ill. C2-n átmenő oldalegyenesek e-vel egy H1, ill. H2 derékszögű háromszöget alkotnak, amelyik N1-et, ill. N2-t tartalmazza. Állításunk bizonyítására elég azt megmutatni, hogy egy derékszögű háromszög tartalmazta négyzetek közül az a legnagyobb, amelyiknek két oldala a háromszög befogóin nyugszik, egy csúcsa pedig az átfogón van.
Valóban, ha ez igaz, akkor a H1-ben és H2-ben elhelyezhető legnagyobb négyzet átlója, N-nek a C1C2 átlójára esik, és mivel a négyzetek nem fedhetik át egymást, így átlóik összege N átlóját, oldalhosszaik összege tehát N oldalát adja, vagyis igaz a bizonyítandó állítás is.
A továbbiakban a fent megfogalmazott segédtételt bizonyítjuk.
Az ABC derékszögű háromszögben levő tetszés szerinti KLMN négyzetet elmozgathatjuk úgy, hogy két csúcsa, mondjuk K és L az AC, ill. BC befogón legyen ‐ ha nem lett volna így eredetileg ‐, majd C-ből nagyítva, ha kell, elérhetjük, hogy egy csúcs az átfogóra kerüljön. Elég tehát az ilyen helyzetű négyzeteket vizsgálni. Ezek középpontja a háromszög derékszögének szögfelezőjén van. Forgassuk el ugyanis a négyzetet a középpontja körül derékszöggel úgy, hogy az AC-n levő csúcsa a BC-n levőbe menjen át. Ekkor az AC egyenes is átmegy BC-be, így a középpont e két egyenestől egyenlő távolságban van, tehát rajta van a köztük levő szög felezőjén.
 

 

2. ábra
 

 

 

3. ábra
 

Annak a négyzetnek, amelyiknek az egyik csúcsa C-be esik, az ezzel szemközti csúcsa nincs közelebb C-hez, mint a C-ből induló szögfelező MN-nel való P metszéspontja. Elég tehát megmutatnunk, hogy ha K és L különbözik C-től, akkor CP>KM.
Toljuk el CP-t párhuzamosan a KP1 helyzetbe, ekkor a KP1M háromszög két oldalát kell összehasonlítanunk. Ezt a velük szemben levő szögek közvetítésével fogjuk megtenni. A KM-mel, ill. KP1-gyel szemközti szög PP1M-gel, ill. PMP1-gel nagyobb 45-nál.
Jelöljük KP1 és MN metszéspontját R-rel, R vetülete PP1-en legyen S. P1RS háromszög derékszögű és egyenlő szárú, továbbá S a P és P1 pont közt van, így
PRP1>SRP1=PP1R,
amiből következik, hogy
PP1>PR.

Azt is tudjuk, hogy CP felezi KM-et, így felezi MR-t is, mert KR és CP párhuzamos. Ezért
MP=PR<PP1,tehátMP1P<PMP1.
De ekkor egyszersmind
MP1K=MP1P+45<PMP1+45=KMP1,
amiből viszont
KM<KP1=CP
következik, és ezt akartuk bizonyítani.
 
Megjegyzés. Gyorsabban befejezhetjük a bizonyítást a kerületi szögek tételének felhasználásával: C, K, P és M egy körön van, mert KP45-os szögben látszik C-ből is, M-ből is. A kör középpontja a CP és KM húr felező merőlegesének metszéspontja. Mivel az előbbi húr átmegy az utóbbi felezőpontján, a húrok középponttól mért távolságai egy derékszögű háromszög befogója és átfogója. A KM húrtól mért távolság az átfogó, tehát a nagyobbik, így a KM húr a kisebb.
 
II. megoldás. Azt mutatjuk meg, hogy ha egy K0L0M0N0=N0 négyzetet egy olyan KLMN=N helyzetbe mozdítunk el a síkban, hogy K és L csúcsa a K0N0, ill. K0L0 félegyenesen maradjon, akkor N tartalmazni fogja az M0 csúcsot. Ez valóban azt jelenti, hogy ha N benne van egy derékszögű háromszögben, amelyiknek derékszöge az L0K0N0, akkor írható a háromszögbe N-nél nagyobb négyzet, amelyiknek két oldala a befogókon nyugszik.
Forgassuk először el a négyzetet a középpontja körül N0 körüljárásával ellentétes irányba hegyes szöggel, a K1L1M1N1=N1 helyzetbe, majd toljuk el a végleges helyére. K1 és L1 egyenlő távol van N0 megfelelő oldalától a forgatás következtében. Rajzoljunk olyan négyzeteket, amelyeknek egyik csúcsa K1, ill. L1, másik két csúcsa N0 legközelebbi oldalán van és K1-ből, ill. L1-ből induló átlója K0M0-lal párhuzamos. Ekkor a kérdéses átlók egyenlők lesznek, így megadják a kívánt eltolás vektorát.
Azt kell még belátnunk, hogy az eltolás hossza nagyobb, mint a K0M0 szakasz N1-en túlnyúló darabja. Azonban M0 távolsága L1N1-től ugyanakkora, mint K1K0N0-tól, mert K1N1 és M0N0, továbbá L1N1 és K0L0 a két négyzet közös beírt körének egymással átellenes érintőpárjai, így metszéspontjaik összekötő egyenesére tükrözve a két négyzetet egymásba mennek át. Rajzoljuk meg azokat a négyzeteket, amelyeknek egyik csúcsa M0 és két-két csúcsuk M1N1-en van, ezek egyike tartalmazza a kérdéses szakaszt, az tehát nem nagyobb, mint a négyzet átlója, aminek hossza viszont éppen az eltolás hossza. Ezzel ismét igazoltuk a segédtétel állítását.
 
Megjegyzés. A bizonyításban nem használtuk ki, hogy a nagy négyzetben tartalmazott két négyzet oldalának hossza 1 és 1/2 egység, így a b) részben azt bizonyítottuk be, hogy ha egy N négyzetben elhelyezhető egy N1 és N2 négyzet úgy, hogy ne legyen közös belső pontjuk, akkor N oldalának hossza legalább akkora, mint N1és N2 oldalhosszának az összege. Ez lényegében megegyezik a P. 208. pontversenyen kívüli problémával*, így a fentiekben annak is megoldását adtuk.
*Lásd KÖMAL 48. kötet 3. szám 126. oldal.