Feladat: Pontversenyen kívüli P.200 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Illés Gábor ,  Kiss Emil ,  Páles Zsolt ,  Veres Sándor 
Füzet: 1976/március, 115 - 116. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Húrnégyszögek, Négyszögek szerkesztése, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/január: Pontversenyen kívüli P.200

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Kössük össze A-t a PQ, RS egyenesek T metszéspontjával, és messe ez az egyenes az adott k kört A'-ben. (Ha PQRS, az AT egyenes legyen az A-n át velük párhuzamosan húzott egyenes, ha pedig AT érinti k-t, A' legyen A-val azonos. Ehhez hasonló kiterjesztés mellett érvényesek a megoldás további lépései is, ezt azonban nem fogjuk minden esetben megismételni.) Messe az A'C egyenes PQ-t U-ban, RS-t V-ben. Ezeket a pontokat fogjuk megszerkeszteni, belőlük C mint az UV egyenes és k egyik metszéspontja adódik, a keresett négyszög többi csúcsa pedig C-ből kapható meg. Emiatt a megoldások száma 2, 1 vagy 0 az UV egyenes és k kölcsönös helyzete szerint. Az alábbiakból már könnyen kiolvasható a javasolt szerkesztés helyessége is, ennek végiggondolását az olvasóra hagyjuk.

 

 

A keresett U pont megszerkesztése a következő észrevételen alapszik. Az ABCA' húrnégyszög oldalegyenesei a PQ egyenest rendre a P, Q, U, T pontokban metszik. Megmutatjuk, hogy ha ugyanezt az egyenest ugyancsak k-ba írt A1B1C1A'1 húrnégyszög A1B1, B1C1, A'1A1 oldalegyenesei rendre a P, Q, T pontokban metszik akkor C1A'1 U-ban metszi az egyenest. Választhatjuk például A1, A'1-nek RS és k metszéspontjait, ezek B1, C1 helyzetét már meghatározzák. V megszerkesztése hasonlóan történhet az AA'CD húrnégyszög alapján, például a PQ egyenes k-n levő A2, A'2 pontjaiból kiindulva.
Észrevételünk bizonyításához felhasználjuk a következő, Pascaltól származó tételt. Ha 1, 2, 3, 4, 5, 6 egy kör tetszőleges pontjai, és a 12, 45 egyenesek metszéspontja I, a 23, 56 egyeneseké II, a 34, 61 egyeneseké pedig III, akkor az I, II, III pontok egy egyenesen vannak. (A tétel kör helyett tetszőleges kúpszeletre is érvényes.) Ha pontok helyett érintőket, a pontokat összekötő egyenesek helyett az érintők metszéspontját, az egyenes metszéspontja helyett pedig a metszéspontokat összekötő egyeneseket mondunk, Brianchon tételét kapjuk.
Alkalmazzuk először Pascal tételét az A, B, C, A1, B1, C1 pontokra, kapjuk, hogy az AC1, A1C egyenesek W metszéspontja is a PQ egyenesen van. Emiatt, ha most az A, A', C, A1, A'1, C1 pontokra alkalmazzuk Pascal tételét, kapjuk, hogy A'1C1 és A'C metszéspontja a TW egyenesen van, vagyis A'1C1 ugyanott metszi PQ-t, mint A'C, és ez az, amit bizonyítani akartunk.
 

 Kiss Emil (Budapest, Fazekas M. Gimn., IV. o. t.)