Feladat: Pontversenyen kívüli P.199 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Illés Gábor ,  Kiss Emil ,  Páles Zsolt ,  Pócsi György ,  Rapp Ferenc ,  Veres Sándor 
Füzet: 1975/április, 164 - 165. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középpontos tükrözés, Ponthalmazok, Térgeometria alapjai, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/január: Pontversenyen kívüli P.199

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük valamely H ponthalmaz különböző pontpárjai által meghatározott egyenesek halmazát E(H)-val. Ha egy H ponthalmaz centrálszimmetrikus C centrummal, akkor minden C-n át nem menő, E(H)-beli e egyeneshez található tőle különböző, vele párhuzamos, E(H)-beli egyenes, ilyen például e-nek C-re vonatkozó tükörképe (ami nyilván E(H)-beli). Gondot csak a C-n átmenő egyenesek okozhatnak. Ha H nem csak ugyanazon az egyenesen levő pontokat tartalmaz, ezen a következő módszerrel segíthetünk. Vegyük H tetszőleges C-től különböző P pontját (itt, és a továbbiakban közömbös lesz, hogy C H-hoz tartozik-e vagy sem), és tükrözzük H-t P-re. A H halmaz P-re vonatkozó H* tükörképéből és H-ból álló Hp halmazban már a P centrumon átmenő egyenesek sem okoznak gondot.
Valóban, legyen Q tetszőleges pontja H-nak, amelyik nincs a PC egyenesen. A PQ egyenessel párhuzamos, tőle különböző egyenest már E(H)-ban találtunk: ez a P, Q pontok C-re vonatkozó P1, Q1 tükörképén átmenő egyenes. (Hasonló a helyzet, ha Q-t H*-ból választjuk, ekkor már E(H*)-ban van PQ-val párhuzamos, tőle különböző egyenes.) Azt kell még belátnunk, hogy a PC egyeneshez található E(Hp)-ben vele párhuzamos, tőle különböző egyenes. Ilyen egyenest kapunk tetszőleges nem PC-n levő H-beli Q-ból kiindulva: ha ismét Q1 jelöli Q-nak C-re vonatkozó tükörképét, és Q* a P-re vonatkozót, a Q1Q* egyenes párhuzamos PC-vel, és nem azonos vele.

 

 

A feladatban feltett kérdésre tehát igenlő a válasz: ilyet kapunk például, ha tetszőleges térbeli (nem egy síkban levő) centrálszimmetrikus H halmazt tükrözünk valamelyik, centrumától különböző pontjára, és vesszük az eredeti, és a tükrözésből származó pontok egyesítését.
 


Kiss Emil (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., IV. o. t.)

 

Megjegyzések. 1. Legyenek P1, P2, ..., Pk, C tetszőleges térbeli (nem egy síkban levő) pontok (k3), jelöljük Pi C-re vonatkozó tükörképét Pi+k-val (i=1,2,...,k) és Pi-nek P2k-ra vonatkozó tükörképét Pi*-gal (i=1,2,...,2k-1). Akkor az M={Pi,Pi*}, (i=1,2,...,2k-1) ponthalmaznak megvan a feladatban mondott tulajdonsága. A kapott M pontrendszerhez 4k-2 pont tartozik, ennek legkisebb értéke 10. Megfelelő pontrendszert kapunk, ha M-hez hozzávesszük P2k-t, vagy C-t és C-nek P2k-ra vonatkozó tükörképét, vagy akár mindhárom pontot. Ennek megfelelően 4k-1, 4k, és 4k+1 elemű ponthalmazt kapunk, tehát minden n10 természetes számhoz található n-elemű megfelelő ponthalmaz.
2. Ha H1 és H2, megfelelő centrálszimmetrikus halmazok közös C centrummal, akkor a halmazok egyesítéséből álló H halmaz is megfelelő (ennek belátását az olvasóra hagyjuk). Könnyen látható, hagy tetszőleges k3 mellett a 2k csúcsú szabályos sokszög csúcsainak a halmaza megfelelő (csak éppen nem térbeli) Ha tehát a térben különböző, egy ponton átmenő síkokban olyan páros csúcsú szabályos sokszögeket veszünk fel, amelyek centruma a síkok közös pontja, ezek csúcsainak az egyesítése már a feladat összes követelményét kielégíti. Így származtatható például a kocka élfelezőpontjainak a halmaza, tehát ez a halmaz is megfelelő.
3. Érdekes kérdéseknek látszanak a következők. Van-e 10-nél kevesebb pontból álló megfelelő halmaz? Igaz-e, hogy minden megfelelő halmaz centrálszimmetrikus? Származtathatjuk-e az összes megfelelő halmazt a fenti módszerek kombinálásával?