Feladat: Pontversenyen kívüli P.150 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1973/november, 153 - 154. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Logikai feladatok, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/október: Pontversenyen kívüli P.150

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A két zavaró hang négyféleképpen kombinálódhat:

I.Z,Z,II.Z,H,III.H,Z,IV.H,H,
ahol Z zavarást, H hallgatást jelöl és az első betű az É Éneklő, a második a K Kacagó tevékenységét adja meg. Mind a négy állapotpár tartósítható úgy, hogy a G házigazda nem orgonál és az ablak állásán sem változtat, mert É változatlanságának biztosításához elég az orgona hiánya, viszont É és az ablak változatlansága együtt biztosítja, hogy a következő perctől kezdve K sem változtathat. Ezek alapján első tanácsunk ez: ne nyúljon a gazda se az orgonához, se az ablakhoz, amíg megtervezzük, hogy a tartóssá vált I‐III. állapotokból hogyan juthat el a kívánt IV. állapotba.
Előbb azonban még pontosítjuk az előzőket. Az ablak bezárt állásában a H, H és Z, Z (,,egyező'', ,,tiszta'') állapotok válnak tartóssá K szabályszerűsége alapján (néma orgona mellett), nyitott ablak esetén viszont a vegyes II. és a III., mert így K az É-vel ellentétes állapotot tartja fenn folyamatosan.
Átgondoljuk továbbá az időbeli viszonyokat. É-nek egy állapotváltozását már az előző percben kell előkészíteni, ti. orgonálással, hacsak K hallgat, tevékenységét viszont az ablaknak a folyó percbeni helyzete szabja meg, attól K függ, ahogyan az ablak éppen akkor ,,van''. Ezek alapján a Z, Z állapotból a H, H-t csak két lépésben érhetjük el, ti. ha előbb K-t hallgattatjuk el.
Ha mármost a III. állapot vált tartóssá, egyedül zavar a K, vagyis az ablak nyitva van és az orgona hallgat, akkor elég bezárni az ablakot, erre K leutánozza É előző hallgatását, és ugyanazon É nem tud változtatni, tehát végérvényes lesz a IV. állapot.
Amennyiben a II. állapotot rögzítettük (csend és nyitott ablak), orgonáljon G, de csak 1 percig, továbbra is nyitott ablak mellett; ezzel a második percre bebiztosítja a IV.-et, a harmadik perc kezdetén pedig csukja be az ablakot.
Végül az I. állapotból indulva (csend és csukott ablak) 1 előkészítő perccel előállíthatjuk a II.-at, evégett a legutóbbi program elé be kell iktatni az ablaknak 1 percre való nyitva tartását, ezáltal ugyanis már ugyanebben a percben a II. állapotba kerülnek a hangok.
 

Az utasításokat sémákban is összefoglaljuk:
 


  csend, nyitott ablak  HZ   (III.)  ablakot bezárni, beáll és marad  HH   (IV.)  csend, csukott ablak  ZZ   (I.)  1 perc csend, nyitott ablak, beáll  ZH   (II.)  1 perc orgona, nyitott ablak, marad  ZH     1 perc csend, nyitott ablak, beáll  HH   (IV.)     csend, csukott ablak, marad  HH   
 

Ezek szerint mindenképpen lehetséges végérvényesen elhallgattatni a zavaró hangokat.