Feladat: Pontversenyen kívüli P.147 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Császár Gy. ,  Fürész B. ,  Kiss Emil ,  Kollár János ,  Kópházi J. ,  Kozma I. ,  Oláh Vera ,  Páles Zs. ,  Ureczky J. 
Füzet: 1973/április, 171 - 172. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szélsőérték differenciálszámítással, Terület, felszín, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/szeptember: Pontversenyen kívüli P.147

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az r sugarú kör α középponti szögű ívével (0<α2π) és a végpontjai közti húrral határolt körszelet területe:

T=12r2(α-sinα).
Válasszuk az adott hosszúságot egységnyinek, azaz rα=1, így r=1α és
T(α)=12α-sinαα2.
 

 

Rögtön látjuk, hogy ez a függvény minden α0 helyen deriválható, így ha van maximuma a vizsgált intervallum belsejében, akkor ott T'(α)=0. A derivált, mindjárt alkalmas goniometrikus alakítással:
T'(α)=12α3[2sinα-α(1+cosα)]=cosα2α3(2sinα2-αcosα2)==2cos2α2α3(tg  α2-α2).



Az utolsó alak zárójelbeli kifejezése 0<α2<π2, azaz 0<a<π esetében pozitív, π<α<2π esetén negatív, és mindezekre az értékekre az első tényező pozitív. Eszerint 0<α<π esetén T'(α)>0, viszont π<α<2π esetén T'(α)<0.
Az utolsó előtti alakból viszont látjuk, hogy a derivált cosα2=0, azaz α=π esetén is értelmezve van és értéke T'(π)=0. Csak itt lehet szélsőérték, és a derivált előjelére mondottak szerint itt szoros értelemben vett maximuma van T(α)-nak.
A szóban forgó terület tehát akkor a legnagyobb, ha az adott hosszúságot félkör alakúra hajlítjuk, és ekkor értéke T=12π.