Feladat: Pontversenyen kívüli P.128 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Császár Gyula ,  Füredi Zoltán ,  Kelen Miklós ,  Székely Albert ,  Szeredi János ,  Totik Vilmos 
Füzet: 1975/szeptember, 19 - 20. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Vetítések, Négyzetek, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/január: Pontversenyen kívüli P.128

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a négyzetet ABCD-vel, a töröttvonal egymás utáni szögpontjait T1, T2, ..., Tn-nel. A feltevés szerint

T1T2+T2T3+...+Tn-1Tn>1000.
 

 

Vetítsük a szögpontokat az AB és az AD oldalakra, legyen Ti vetülete T'i illetve T''i, ekkor
TiTi+1T'iT'i+1+T''iT''i+1(z=1,2,...,n-1),
így a T'1T'2...T'n, T''1T''2...T''n utakra
T'1T'2...T'n+T''1T''2...T''n>1000,
ezért legalább az egyik út nagyobb mint 500, vehetjük, hogy az első út ilyen. A vetületek természetesen nem mindenütt az indexek növekvő vagy csökkenő rendjében követik egymást. Jelölje közülük az A-hoz legközelebbit M1 a következő tőle különbözőt M2, ..., az utolsót Mr, ahol rn és M1Mr<AB=1. Azt mondjuk, hogy az MjMj+1 szakasz (j=1,2,...,r-1) valamely X belső pontja αj-szeresen van fedve, ha X-et töröttvonalunk αj számú szakaszának vetülete tartalmazza (pl. A és B 0-szorosan vannak fedve). Ekkor
T'1T'2...T'n=α1M1M2+α2M2M3++...+αr-1Mr-1Mr.



Ha mármost minden αj kisebb volna 500-nál vagy legföljebb egyenlő volna vele, akkor a jobb oldal kisebb lenne 500-nál, holott a megválasztás szerint nagyobb nála. Van tehát olyan j, amelyre αj>500, és ekkor az MjMj+1 szakasz bármely X belső pontján át AB-re merőlegesen állított egyenes legalább 501 pontban metszi a törött vonalat. Ezt kellett bizonyítani.
 

 Szeredi János (Budapest, II. Rákóczi F. Gimn.)
 

Megjegyzések 1. A feladat feltevésének azt az elemét, hogy a töröttvonal nem metszi önmagát, abban használtuk ki, hogy az X-ben emelt merőleges ugyanannyi pontban metszi a töröttvonalat, ahányszorosan X fedve van. Ez ugyanis nem állna akkor, ha X a töröttvonal két szakasza közös (belső) pontjának a vetülete volna.
2. Igaz a feladat következő általánosítása is: egy egységnyi oldalhosszúságú négyzet belsejében meg van rajzolva szakaszoknak egy olyan rendszere, amely szakaszok összhossza 2n-né1 nagyobb (n természetes szám), és amely szakaszok közül bármely kettőnek legföljebb végpontjuk közös, akkor rajzolható a négyzet valamelyik oldalával párhuzamosan olyan egyenes, amely a töröttvonalat legalább (n+1) pontban metszi.
 

 Kelen Miklós (Budapest, Berzsenyi D. Gimn.)