Feladat: Pontversenyen kívüli P.112 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1972/december, 219 - 220. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kombinatorikus geometria térben, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/szeptember: Pontversenyen kívüli P.112

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Először egy tételt idézünk és bizonyítunk. Ha adott a síkban n pont (n3), melyek nincsenek mind egy egyenesen, akkor van olyan egyenes, mely pontosan kettőn megy át az adott pontok közül.* Legyenek az adott pontok P1, P2, ..., Pn.

 

 

Tekintsük azokat az egyeneseket, amelyeken legalább kettő van rajta az adott pontok közül,így nyerjük az e1, ..., em egyeneseket, m>1. Tekintsük minden egyes Pi távolságát minden egyes olyan ej-től, mely nem megy át Pi-n. Válasszuk úgy a pontok és az egyenesek indexeit, hogy e távolságok közt ne forduljon elő kisebb, mint P1 távolsága e1-től. Azt állítjuk, hogy ekkor e1-en pontosan kettő van az adott pontok közül.
Jelöljük a P1-ből e1-re bocsátott merőleges talppontját P-vel. Ha e1-en legalább 3 pontunk van, akkor közülük kettő van a P-nek valamelyik oldalán, legyenek ezek P2 és P3 úgy, hogy PP3>PP2 legyen (P2 esetleg egybe is eshet P-vel). A P1P2P3 háromszögben P1P3>PP3P2P3, vagyis ebben a háromszögben a P1P3-hoz tartozó magasság kisebb a P2P3-hoz tartozó magasságnál, P2 közelebb van a P1P3 egyeneshez, mint P1 az e1-hez. Ellentmondásra jutottunk, így e1-en csak kettő lehet az adott pontok közül ‐ annyi viszont van is.
Gallai tételét a következő átfogalmazásban fogjuk felhasználni: ha adott a síkban n(3) különböző pont úgy, hogy bármelyik kettőjük összekötő egyenesén van legalább egy további az adott pontok közül, akkor ez az n pont egyetlen egyenesen helyezkedik el (hiszen csak így lehetséges, hogy ne legyen olyan összekötő egyenesük, mely pontosan kettőn megy át a pontok közül).
2. Rátérve feladatunkra, csak n5 esetére kell bizonyítanunk az állítást, hiszen n=4 esetében még nincs mit bizonyítani. Legyenek a pontjaink P1, P2, ..., Pn-1 és Q, és vegyünk egy olyan S síkot, amely nem megy át Q-n és nem párhuzamos a QPi (i=1, 2 ..., n-1) egyenesek egyikével sem. (Létezik ilyen sík, hiszen véges számú egyenesről van szó.) Legyen a QPi egyenesnek S-sel való metszéspontja Qi, ez (n-1) db különböző pont, mert egyetlen QPi egyenes sem megy át valamely másik Pj ponton. Segédtételünk alapján azt mutatjuk meg, hogy a Qi pontok egyetlen q egyenesen vannak ; ebből már következik, hogy mind az n pontunk a (Q,q) síkban van benne.
Vegyük Q-t és még kettőt a további pontjaink közül, mondjuk P1-et és P2-t. Az egyértelműen meghatározott QP1P2 síkban a föltevés szerint legalább egy további pontunk is van, legyen egy ilyen a P3. Ekkor Q1, Q2, Q3 egy egyenesen van, a síknak S-sel való metszésvonalán. Ugyanígy bármely Qi, Qj, Qk ponthármas egy egyenesen van, ahol 1i<jn-1 és Pk rajta van a QPjPj síkon.
Ezek szerint a különböző pontokból álló Qi pontrendszer (i=1, 2, ..., n-1) egy síkban van és eleget tesz az átfogalmazott Gallai‐tétel föltételeinek, tehát valóban egyetlen q egyenesen helyezkednek el.
 

Megjegyzés. A föltevés első részéből csak azt használtuk ki, hogy van olyan az adott pontok közt ‐ ti. Q olyan ‐, amelyen a többiek közül vett semelyik kettőnek az összekötő egyenese nem megy át. Kár lenne azonban a föltétel szépen, egyszerűen kimondott állítását elkomplikálni ; az ilyesmi általában sem szokásos.
Ha azonban a föltevés első részét úgy módosítanók, hogy minden pontunkon menne át más kettőnek összekötő egyenese úgy, hogy pontjaink 2 egyenesre lennének felfűzve, mindegyik egyenesre legalább 3 pont, és e 2 egyenes kitérő lenne egymáshoz képest, akkor az állítás már nem lenne igaz.
 

Érkezett 15 dolgozat, de egyik sem megoldása a problémának.
 

Jutalmul 100‐100 Ft értékű könyvutalványt kapott pontversenyen kívül : Bálint László, Balogh Zoltán, Reviczky János és Stachó Balázs.

*Gallai Tibor tétele, lásd következő cikkünkben: Erdős Pál: Néhány elemi geometriai problémáról, K.M.L. 24 (1962) 193‐201.