Feladat: Pontversenyen kívüli P.106 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bacsó Gábor ,  Kovács István 
Füzet: 1972/február, 73 - 74. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Geometriai transzformációk, Sorozat határértéke, Két pont távolsága, szakasz hosszúsága, Teljes indukció módszere, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/május: Pontversenyen kívüli P.106

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A tetszőleges P pont f(P) képét röviden P'-vel jelöljük.
a) Megmutatjuk, hogy ha PQ=3, akkor P'Q'=3. Legyenek a P körüli, egységsugarú k körnek és a Q középpontú, egységsugarú körnek a metszéspontjai A és B (1. ábra), ekkor az AP, AQ, BP, BQ és AB szakaszok hossza egységnyi, e szakaszok képeinek a hossza is egységnyi.

 
 
1. ábra
 

Eszerint A'B'P' és A'B'Q' egységoldalú szabályos háromszögek, tehát Q' vagy azonos P'-vel vagy tőle 3 távolságra van. Eddig tehát azt láttuk be, hogy ha két tetszőleges pont távolsága 3, akkor képeik távolsága vagy 0 vagy 3.
Legyen C a P körüli, 3 sugarú kör, és a Q körüli, egységsugarú kör egyik metszéspontja. Így a P'C' szakasz hossza vagy 0 vagy 3, másrészt Q'C'=1. Ha Q' azonos volna P'-vel, akkor a P'C' szakasz hosszának egyrészt 1-gyel, másrészt 0-val vagy 3-mal kellene egyenlőnek lennie, ami nyilvánvalóan lehetetlen. Így csak P'Q'=3 lehet. Ezt akartuk bizonyítani.
b) Hasonlóan láthatjuk be, hogy ha egy leképezés megtartja az a távolságot (azaz ha PQ=a-ból következik P'Q'=a), akkor az 3 távolságot is megtartja. A mi leképezésünk megtartja a 3 távolságot, tehát megtartja a 33=3 távolságot is, és általában a (3)k távolságokat minden természetes k kitevő mellett.
Megmutatjuk, hogy leképezésünk minden természetes n számra megtartja az n távolságot. Már tudjuk, hogy ez igaz, ha n=3k. Válasszuk a k kitevőt úgy, hogy n<3k=m legyen, és tegyük fel, hogy PQ=n. Mérjük fel a PQ félegyenesre az egységnyi szakaszt m-szer, kapjuk a P1, P2, ..., Pm pontokat (köztük Pn azonos Q-val). A P'P'1, P'P'2, ..., P'm-1P'm szakaszok hossza egységnyi, és P'P'm=m, ez csak úgy lehet, ha a P', P'1, ..., P'm egy egyenes egymást követő pontjai. Tehát a P'n=Q' pont P'-től n távolságra van, amint azt bizonyítani akartuk. Általában, ha egy leképezés megtartja az a távolságot, akkor megtartja az na távolságot is, ha n természetes szám.
Szükségünk van azonban annak megmutatására is, hogy leképezésünk az 1-nél kisebb távolságokat is megtartja. Ezt bizonyítjuk be a következő lépésben.
c) Térjünk vissza az 1. ábra pontjaihoz, és legyen R a PC egyenes Q-t tartalmazó oldalán az a pont, amelyre CR=QR=1. Könnyen látható, hogy
λ=PR=11-32<1.

Eddig beláttuk, hogy az A', B', C', P', Q' pontokból álló alakzat egybevágó az ABCPQ alakzattal. Megmutatjuk, hogy R' azonos az A'B'C'P'Q' alakzat R-nek megfelelő R* pontjával. Mivel Q'R'=C'R'=1, azért R' vagy R*-gal, vagy R*-nak a Q'C' egyenesre vonatkozó D* tükörképével azonos. Viszont
P'D*=11+32>2,
így elegendő megmutatni, hogy P'R'2. Legyen E olyan pont, melyre PE=ER=1. Akkor P'R'P'E'+E'R'=2, állításunkat ezzel bebizonyítottuk.
A leképezés ezek szerint a λ távolságot is megtartja, és általában megtartja az nλk távolságot is, ahol n és k természetes számok.
d) Legyen PQ=d tetszőleges valós szám. Feltehetjük, hogy d>0, hiszen a leképezés egyértelmű volta miatt PQ esetén P'Q'. Tetszőleges ε>0-hoz van olyan k, hogy λk<ε válasszuk meg n-et úgy, hogy
nλkd<(n+1)λk
legyen. Mérjük fel a PQ félegyenesre a λk szakaszt n-szer, kapjuk a P1, P2, ..., Pn pontokat, és legyen R olyan pont, melyre Pn-1R=RQ=λk (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Akkor P'R'P'P'1+P'1P'2+...+P'n-2P'n-1+P'n-1R'+R'Q'=(n+1)λk<d+ε.
 


Tehát tetszőleges ε>0 mellett P'R'<d+ε, ami csak úgy lehet, ha P'R'd. Ezzel beláttuk, hogy tetszőleges XY szakaszra X'Y'XY. Alkalmazzuk ezt a PnQ szakaszra, kapjuk, hogy
P'Q'P'P'n-P'nQ'PPn-PnQnλk-ε>d-2ε.
Tehát P'Q'PQ is igaz, így P'Q'=PQ, feladatunk állítását ezzel bebizonyítottuk.