Feladat: Pontversenyen kívüli P.95 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bacsó G. ,  Balog János ,  Ferró J. ,  Füredi Zoltán ,  Hermann P. ,  Katona E. ,  Komjáth P. ,  Komornik V. ,  Móri Tamás ,  Szendrei Ágnes ,  Szendrei Mária 
Füzet: 1972/január, 25 - 26. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középpontos és egyéb hasonlósági transzformációk, Beírt kör középpontja, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/február: Pontversenyen kívüli P.95

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelöljük a H=ABC háromszög beírt körét k-val, középpontját O-val. Azt kell megmutatnunk, hogy a H1=A1B1C1 háromszög kerületfelező egyenesei átmennek O-n. Nyilván elegendő ezt az egyik kerületfelezőre belátnunk, vagyis elegendő azt bizonyítanunk, hogy a C1O egyenes felezi a H1 kerületét (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Jelöljük H-nak az AB oldalához hozzáírt külső érintő körét k'-vel, a k, k' körök AB-n levő érintési pontjait E-vel, illetve F'-vel. Mivel egy körhöz egy külső pontból húzott érintőszakaszok egyenlők, a CA+AF' és CB+BF' összegek egyenlők a C-ből k'-höz húzott érintőszakaszok hosszával, és így egymással is egyenlők. A CF' egyenes tehát felezi H kerületét. És mivel H és H1 centrálisan hasonlók (közös súlypontjukra nézve), azért megfelelő csúcsaikból kiinduló kerületfelező egyeneseik párhuzamosak egymással, elegendő tehát azt bizonyítanunk, hogy C1OCF'.
A k és k' körök külső közös érintői C-ben metszik egymást, eszerint létezik olyan C centrumú kicsinyítés, amely k'-t k-ba viszi. Vigye ez a kicsinyítés az F' pontot F-be, ekkor k-nak F-beli érintője párhuzamos AB-vel. Emiatt EF a k átmérője és O felezi EF-et. Az AE, BF' szakaszok egyenlők, mert mind a kettő H félkerületének és a BC oldalnak a különbségével egyenlő. Emiatt C1 felezi az EF' szakaszt. Tehát a CF'-vel azonos FF' egyenest az E centrumból felére kicsinyítve OC1-et kapjuk, így OC1FF', amint azt bizonyítani akartuk.
 

Balog János (Budapest, I. István Gimn.)
 

II. megoldás. Ismét azt bizonyítjuk be, hogy a C1O egyenes azonos a H1 háromszög C1 csúcsához tartozó kerületfelező egyenesével. Forgassuk rá az A1B1 egyenes B1-en, illetve A1-en túli meghosszabbítására a B1C1, illetve A1C1 szakaszt, a kapott végpontokat jelöljük A2-vel, illetve B2-vel. Jelöljük az A2B2 szakasz felezőpontját C2-vel, ekkor C1C2 nyilván H1 kerületfelezője. Az A2B1C1 háromszög egyenlő szárú, így az A2-nél, és C1-nél levő szögei egyenlőek. Az A2-nél levő szöge viszont egyenlő az AC1A2 szöggel is, mert váltószögek. Tehát C1A2 felezi az AC1B1 szöget és emiatt párhuzamos H-nak B-beli szögfelezőjével, OB-vel. Hasonlóan látható be, hogy C1B2 párhuzamon OA-val (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Ezek szerint az ABO és B2A2C1 háromszögek megfelelő oldalai párhuzamosak, a háromszögek centrálisan hasonlók, és így párhuzamosak a megfelelő súlyvonalaik is. A C1O, C1C2 súlyvonalaknak C1 pontjuk közös, ezért ez a két egyenes azonos, és ez épp az, amit bizonyítani akartunk.
 

Füredi Zoltán (Budapest, Móricz Zs. Gimn.)
 

Megjegyzés. Feladatunk geometriailag jellemzi azt a pontot (a kerületfelező egyenesek metszéspontját), amelynek a P. 76-ban csak a létezését bizonyítottuk be. Összehasonlítva a két probléma megoldását, azt találjuk, hogy a mostaninak a megoldása egyszerűbb, noha benne többet bizonyítunk a létezésnél. Ez azonban nem meglepő: gyakori, hogy egy konkrét tulajdonságot, jellemzést általában könnyebb bizonyítani, mint valaminek a létezését.