Feladat: Pontversenyen kívüli P.92 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ferró József ,  Göndőcs Ferenc ,  Katona Endre ,  Komjáth Péter ,  Reviczky János 
Füzet: 1972/március, 121 - 122. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körök, Körérintési szerkesztések, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/január: Pontversenyen kívüli P.92

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladatban csak a "nem koncentrikus'' kikötés okoz gondolkodni valót. Ha ugyanis az adott k1 körhöz vele koncentrikus k2 kört és a további követelményeket teljesítő 8 kört kellene szerkesztenünk, ez a feladat nyilvánvalóan megoldható 8 db egyenlő sugarú körrel (és máshogy nem is). E 8 körhöz k1-nek O1 középpontjából meghúzva az érintőket, ezek a szimmetria alapján 2‐2 kis kört érintenek közös érintkezési pontjukban és k1-et 8 egybevágó körcikkre osztják, szomszédos páronként 45-os szöget zárnak be. Mindegyik kis kör egy ilyen körcikk beírt köre, és azonos annak az egyenlő szárú háromszögnek a beírt körével, amelynek csúcsa és szimmetriatengelye azonos a körcikk O1 csúcsával, ill. tengelyével, alapja pedig érinti k1-et. Mármost k1 sugarát r1-gyel, a beírt kör sugarát ϱ-val jelölve, az O1 körüli, r1-2ϱ sugarú kör a 8 kör mindegyikét érinti, megfelel k2 szerepére.

 
 
1. ábra
 

Inverzió alkalmazásával eredeti feladatunkat visszavezethetjük e módosított feladatra. Csak úgy kell választanunk az inverz transzformáció ki alapkörét, hogy k1-et egy k'1 körbe vigye át és k'1 ne legyen koncentrikus k1-gyel. (Más szóval az inverzió C centruma ne legyen sem O1 és ne legyen rajta ki k1-en sem.) Ekkor k'1-ben elvégezzük a fent leírt szerkesztést, majd a kapott k'2 kört ki-re invertálva kapjuk a keresett k-t. Ahhoz, hogy k'2 és a 8 érintő kör képei körök legyenek, elegendő C-t a k1-en kívül választani, így ugyanis k'1 sem tartalmazza C-t, tehát semelyik további körünk képe sem adódhat egyenesnek.
 

Ha ki-t a k1 belsejében vesszük föl, vagy pedig úgy, hogy magába zárja k1-et, akkor a 8 egyenlő sugarú kört k'1-n kívül kell szerkesztenünk, a 45-os szárszögű egyenlő szárú háromszögek hozzáírt köreiként, k2-t pedig mint az ezeket magába záró kört. Ugyanis a most mondott helyzetű ki-re való invertálás k'1 külsejét viszi át k1 belsejébe (2. ábra).
 
 
2. ábra