Feladat: Pontversenyen kívüli P.87 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bartolits István 
Füzet: 1972/január, 21 - 23. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Differenciálszámítás, Egyenesek egyenlete, Egyéb ponthalmazok a koordinátasíkon, Gördülés (Mozgási geometria), Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/december: Pontversenyen kívüli P.87

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) A g görbét asztroisnak nevezik, geometriailag többféleképpen származtatható, itt a következő származtatást vesszük alapul. Legyen a derékszögű koordinátarendszerben P az origó középpontú, egységnyi sugarú k kör tetszőleges pontja, ennek vetülete az x tengelyen A, az y tengelyen B és az AB egyenesen Q. Ha P befutja a k kört, akkor Q mértani helye a g görbe.
Valóban, legyen P(a,b), ahol

a2+b2=1.(2)
Így A(a,0), B(0,b), az AB egyenes egyenlete
bx+ay=ab,
a P-n átmenő, AB-re merőleges egyenes egyenlete
ax-by=a2-b2,
és Q metszéspontjuk koordinátái
xQ=a3,yQ=b3.(3)

Eszerint P koordinátái a Q koordinátáival kifejezve
a=xQ1/3,b=yQ1/3,(4)
s mivel ezek kielégítik (2)-t, Q koordinátái között fennáll az adott (1).
Megfordítva, ha Q(x,y) a g-nek tetszőleges pontja, akkor a (4) koordinátákkal bíró P(a,b) pont rajta van k-n, és belőle kiindulva (3) szerint éppen Q-t kapjuk, állításunkat ezzel bebizonyítottuk.
 

b) Asztroisunk szimmetrikus az x, y tengelyekre és szögfelezőikre, mert ugyanez áll a származtatásában felhasznált k-ra és x, y tengelyekre. g-nek az x, y tengelyeken levő pontjai a k-n is rajta vannak ‐ ezeket g csúcsainak szokás nevezni ‐, minden más pontja a származtatás szerint a k belsejében van. Megmutatjuk, hogy g-hez a tetszőleges belső Q pontjában húzott érintő azonos a származtatásában szereplő AB egyenessel. A szimmetria alapján elég a bizonyítást egy olyan pontra elvégezni, amely az I. síknegyed szögfelezője és az x tengely pozitív fele közti (45-os) szögtartományban van, vagy magán a szögfelezőn, azaz xy>0 és így (3) alapján ab>0; P is a mondott szögtartományban van.
Q ordinátája mint az abszcissza függvénye (1)-ből
y=y(x)=(1-x2/3)3/2,
és ez a 0<x<1 intervallumban differenciálható. Deriváltja, vagyis a görbe érintőjének iránytangense
y'(x)=32(1-x2/3)1/2(-23)x-1/3=-(yx)1/3,
és ez (3) szerint egyenlő az AB egyenes meredekségével, (-b/a)-val, tehát AB valóban érinti g-t.
 

c) A feladatban említett 8 metszéspont között a szimmetria alapján van olyan, mely a mondott síknyolcadban van, legyen ez ismét Q, és az egyik négyzet QRST úgy, hogy R a II., T a IV. síknegyedben van. Ekkor a QR egyenes Q-ban érinti g-t, tehát azonos a fenti AB egyenessel, a Q-t kimetsző PQ(AB) egyenes pedig a négyzet QT oldalegyenesével. Eszerint TQ átmegy P-n, másrészt QR-nek az O origó körüli (-90)-os elfordításával áll elő. Így TQ az x tengelyt a b abszcisszájú B' pontban, az y tengelyt a -a) ordirnátájú A' pontban metszi, és meredekségének kétféle kifejezéséből:
b:(a-b)=a:b,(5)ab=a2-b2.

d) Mármost a keresett sugárra (3), valamint (2) felhasználásával
r2=OQ2=x2+y2=a6+b6=(a2+b2)(a4-a2b2+b4)=(a2+b2)2-3a2b2=1-3a2b2,
másrészt (5)-ből négyzetreemeléssel hasonlóan
a2b2=a4-2a2b2+b4=1-4a2b2,a2b2=1/5,
tehát r=2/5. Ezzel a megoldást befejeztük.
 

Megjegyzések. 1. A vizsgált QRST négyzethez vezető P pont (5) alapján úgy szerkeszthető, hogy az U(1/2,1) pontot összekötjük O-val, ekkor az XOU szög felezője metszi ki P-t. Ugyanis XOP=φ jelöléssel a=cosφ, b=sinφ, ezekkel (5)-ből (1/2) sin2φ=cos2φ és tg 2φ=2. ‐ A feladatban említett másik négyzet QRST-nek az I. síknegyed felezőjére (az y=x egyenletű egyenesre) vonatkozó tükörképe.
 

 

2. Ha k belsejében úgy gördítünk egy 1/4 sugarú k1 kört, hogy ez álla­dóan érintse k-t, akkor k1 minden pontja asztroist ír le (eszerint az asztrois az ún. hipocikloisok osztályának tagja). Speciálisan g-t az a pontja írja le k1-nek, amely a gördülés folyamán k-nak az x tengelyen levő X pontjával kerül érintkezésbe. Amikor ez a pont áthalad Q-n, akkor k1 a P-ben érinti k-t. Az OAPB téglalap középpontját C-vel jelölve CP a k1 átmérője, ennek O1 felezőpontja a k1 középpontjának pillanatnyi helyzete, ACP=2φ, QO1P=4φ, és így k1-nek PQ íve egyenlő hosszú k-nak PX ívével.