Feladat: Pontversenyen kívüli P.82 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Füredi Zoltán ,  Katona Endre ,  Less György ,  Martoni Viktor ,  Stachó Balázs 
Füzet: 1971/október, 72 - 73. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kombinatorikus geometria síkban, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/november: Pontversenyen kívüli P.82

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Először az állítás második részét bizonyítjuk. Föltesszük, hogy k háromszöget sikerült kijelölni az előírt módon, és megmutatjuk, hogy k13(n2). Mivel háromszögeink közül semelyik kettőnek nincs közös oldala ‐ mondjuk ezúttal így: közös éle ‐, azért együttvéve 3k élük van. Ez a szám nem lehet nagyobb, mint az n pontból képezhető pontpárok, élek száma, ami (n2), így 3k(n2), és ebből éppen az állításbeli felső korlát adódik k-ra.
b) Induljunk ki ismét abból, hogy egy kiválasztási próbában k db háromszög kijelölése után megakadtunk, vagyis bárhogy választunk ki egy (k+1)-edik háromszöget, annak valamelyik éle már valamelyik kiválasztott háromszögnek is éle. Másképpen mondva azt jelenti ez, hogy végigmenve a még föl nem használt éleken ‐ amelyeknek száma az a) rész szerint h=(n2)-3k ‐, és mindegyik ilyenhez hozzápróbálva harmadik csúcsnak a végpontjaitól különböző (n-2) pont mindegyikét, e p=h(n-2) próba során mindig tiltott háromszöget kaptunk; vagyis olyat, melynek legalább egy éle a már kijelölt 3k él közül való.
Tekintsük másrészt a ki nem jelölt háromszögek számát, ami H=(n3)-k (az első tag a pontjainkból kijelölhető ponthármasok száma, ha nincs korlátozás.) Fenti próbáink során mindig ilyen háromszöget kapunk, és ha egy ki nem jelölt háromszögnek 2 olyan oldala van, amely még ki nem jelölt él, azt 2-szer is megkaptuk, mindkét ilyen oldala révén. (3-szor azonban egyetlen ki nem jelölt háromszög sem adódhatott ki, hiszen ha egy gondolható háromszögnek egyik oldala sem szerepel a kijelölt háromszögek élei között, akkor az a háromszög kijelölhető, ilyen pedig nincs a föltevésünk szerint.)
Ezek szerint a végzett próbák száma nem nagyobb 2H-nál, és ezt a felső korlátot mindjárt növelve

p=h(n-2)={(n2)-3k}(n-2)2H<2(n3)=(1)=n(n-1)(n-2)3=(n2)2(n-2)3.
Innen pedig (mivel nyilvánvalóan elég az n-2>0 eseteket tekinteni)
3k>(n2)(1-23),k>19(n2),
ezt kellett bizonyítanunk. Ezzel a feladatot megoldottuk.
 

Stachó Balázs, Katona Endre
 

Megjegyzések. 1. Nem kapunk lényegesen nagyobb alsó korlátot, ha (1)-ben megállunk H eredeti kifejezésénél:
{(n2)-3k}(n-2)2(n3)-2k-bólk13n-8(n3),
ugyanis ennek és az állításbeli alsó korlátnak a hányadosa csupán
3(n-2)3n-8=1+23n-81+1n,mihelytn8.|

2. Nem lett volna helyes azt mondani, hogy a b) részben gondolt próbák során minden ki nem jelölt háromszöget megkaptunk (legalább egyszer), mert létezhet olyan háromszög, melynek mindhárom oldala szerepel kijelölt háromszög éleként, de mindegyik oldala más-más kijelölt háromszögben.
 

3. Az állításbeli felső korlát általában nem javítható, mert pl. n=7 esetén lehet kijelölni 13(72)=7 háromszöget, a csúcsokat az 1,2,...,7 számokkal jelölve ilyen kijelölés a következő:
1,2,3;1,4,5;1,6,7;2,4,6;2,5,7;3,4,7;3,5,6.

4. Megoldásunkban többet bizonyítottunk be a feladat állításánál. A feladat csak annyit állít, hogy a háromszögek alkalmas megválasztásával biztosítani lehet legalább 19(n2) háromszöget, megoldásunkból pedig az derült ki, hogy ehhez semmi ügyeskedésre nincs szükség, lépésről lépésre tetszőlegesen választva a már kiválasztott háromszögekhez egy további ,,szabad'' háromszöget, mindig legalább 19(n2) háromszöget kapunk. Ez azt mutatja, hogy az alsó korlátot lehetne tovább javítani.