Feladat: Pontversenyen kívüli P.76 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Balog J. ,  Benkő L. ,  Császár Gy. ,  Fejes G. ,  Ferró J. ,  Füredi Z. ,  Földvári Cs. ,  Göndőcs F. ,  Hermann P. ,  Horváth M. ,  Kajári G. ,  Kelen M. ,  Kirchner I. ,  Komjáth Péter ,  Komornik V. ,  Martoni Viktor ,  Móri T. ,  Nagy Zoltán ,  Pallagi D. ,  Pásztor M. ,  Petz D. ,  Pressing L. ,  Reviczky J. ,  Szendrei Ágnes ,  Szendrei Mária ,  Tarsó B. ,  Totik V. ,  Varga Gy. (Eger) 
Füzet: 1971/május, 212 - 214. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ceva-tétel, Párhuzamos szelők tétele, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/szeptember: Pontversenyen kívüli P.76

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A háromszög-egyenlőtlenség biztosítja a kerület-felező egyenesek létezését. Jelöljük a háromszög oldalait a szokásos módon a, b, c, a kerület felét pedig s betűvel. Legyen továbbá a B, C csúcshoz tartozó kerület-felező egyenesnek a szemben levő oldallal való metszéspontja rendre E, F. Legyen AD és BE metszéspontja X, míg AD és CF metszéspontja X1. Azt kell belátnunk, hogy XX1.

 

 

Elég ehhez megmutatni, hogy AD:XD=AD:X1D. Határozzuk meg ezeket az arányokat. E célból húzzunk párhuzamost AD-vel E-n át, ez az egyenes a CD szakaszt egy belső pontban metszi, jelöljük ezt G-vel. A párhuzamos szelők tételei alapján, figyelembe véve, hogy
BD=AE=s-c,AF=CD=s-b,BF=CE=s-a,
felírhatjuk:
EG:AD=(s-a):b,(1)XD:EG=(s-c):{(s-c,)+DG},(2)DG:(s-c)=(s-b):b.(3)
DG értékét kifejezve (3)-ból, s behelyettesítve (2)-be, nyerjük:
XD:EG=b:s,(4)
(1) és (4) megfelelő tagjait összeszorozva, egyszerűsítés után:
XD:AD=(s-a):s.

Vegyük észre, hogy ez az arány csak a-tól és s-től függ, ugyanezt az arányt kapjuk tehát, ha B és C szerepét fölcseréljük, amivel E és F, valamint X és X1 szerepe is fölcserélődik. Ezért X1=X, amit bizonyítani akartunk.
 

Komjáth Péter (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Bebizonyítható, hogy a három kerület-felező egyenes L metszéspontja, a háromszög S súlypontja, és a beírt kör O középpontja egy egyenesen van, mégpedig úgy, hogy S az OL szakasz O-hoz közelebb eső harmadoló pontja. 2. Vegyük észre, hogy D, E, F a háromszöghöz hozzáírt (kívülről érintő) körök érintési pontjai. Hasonló állítás bizonyítható arra az esetre is, mikor D, E, F a beírt kör érintési pontjai az oldalakon.
 

Martoni Viktor (Veszprém, Lovassy L. Gimn., IV. o. t.)
 

3. A dolgozatok többsége a Ceva-tétel felhasználásával bizonyította az állítást. Ennek egyik rész-állítása azt mondja ki, hogy ha D, E, F rendre a BC, CA, AB egyenes pontja, és
BDDCCEEAAFFB=1,
akkor az AD, BE, CF egyenesek egy ponton mennek át. Ez ugyanúgy bizonyítható, mint ahogyan feladatunk állítását bizonyítottuk.