Feladat: Pontversenyen kívüli P.71 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bacsó Gábor ,  Balog J. ,  Göndőcs Ferenc ,  Horváth Miklós ,  Komjáth P. ,  Reviczky János ,  Szendrei Ágnes 
Füzet: 1971/február, 75 - 76. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenletek, Játékelmélet, játékok, Kombinációk, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/május: Pontversenyen kívüli P.71

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelölje a társaság tagjainak, letöltött üdülési napjainak, valamint az üdülő sakkjáték-készleteinek számát rendre t, n, s. Természetesen feltesszük, hogy a társaság minden tagja tud pingpongozni is, sakkozni is. A ping-pong mérkőzés befejezése alapján

n=(t2).

Gondoljuk a sakktáblákat egyelőre megszámozva és írjuk fel a játékosok lehetséges párosításainak számát a táblákhoz. Az első táblához (t2) különböző pár írható ki, bármelyikük mellé a második táblához (t-22) pár, és így tovább, az s-edik táblához (t-2(s-1)2) pár, tehát az összes játékosok annyiféleképpen állíthatók párokba a sorszámozott táblákhoz, mint a mondott számok szorzata.
A sakktáblák megkülönböztető számozásától eltekintve a párosítások s!-osával azonosakká válnak, ennyiszer kisebb a párba rendezési lehetőségek száma; és, mint tudjuk, ezek mind meg is valósultak az utolsó napig, mindegyik egyszer, ennélfogva
n=1s!(t2)(t-22)(t-42)...(t-2s+22)=t!s!2s(t-2s)!
(Feltehető, hogy t-2s0, t2s, különben mind az s táblán csak úgy folyhatott volna le  1-1 mérkőzés naponta, ha némelyik játékos több játszmát is játszott volna egy napon; ezt pedig a feladat szövegének tartalmaznia, rendeznie kellene, nélküle az adat felhasználhatatlan lenne.)
n kétféle kifejezésének egyenlőségét úgy alakítjuk tovább, hogy az egyik oldalon egy binomiális együtthatót kapjunk, a másik oldalon pedig 2-nek egy hatványát:
(t-2)!s!2s-1(t-2s)!=1,(t-2)!(t-2s)!s!=(t-2)!(t-2s)!(2s-2)!(2s-2)!s!=2s-1,(t-2t-2s)=(2s-2)(2s-3)...(s+2)(s+1)=2s-1.



Itt az első tényező is, mint binomiális együttható, egész szám, a továbbiak egymás utáni egész számok, a jobb oldal pedig egyedül a 2-es prímtényezőt tartalmazza. Mivel két szomszédos egész egyike páratlan, ez máshogy nem lehetséges, mint ha a bal oldalon a további tényezők száma 1, vagy nincs is ilyen tényező, végül ha jobbról nincs is 2-es tényező, ti. ha s-1=0, s=1.
Az első lehetőség mellett 2s-2=s+1, azaz s=3, a második mellett 2s-2=s, azaz s=2. Ezekkel t-re a következő egyenletek adódnak:
(t-2t-6)4=4,
amiből t-6=0, t=6; illetőleg
(t-2t-4)=(t-22)=2,(t-2)(t-3)=4,
ilyen egész t nincs.
Az s=3, t=6 értékpárhoz n=15, ez megoldása a feladatnak, 6 tagú társaság 15 napig üdült és napi 3 sakkmérkőzést bonyolítottak le (a 3 táblánál).
Végül az utolsónak említett s=1 esetén a két játékfajta szerepe egyező, a sakkadat nem mond újat a pingponghoz képest, a feladat határozatlan; különben a feladat készletekről beszél, tehát s>1.
 
Megjegyzés. A párokba állítások különbözősége nem zárja ki azt, hogy 2 résztvevő ne játsszék többször egymással, sőt t>4 miatt meg is kívánja. Pl. (AB), (CD), (EF) és (AB), (CE), (DF) két különböző párokba állítás.