Feladat: Pontversenyen kívüli P.58 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Balog J. ,  Ferró J. ,  Füredi Z. ,  Földvári Cs. ,  Göndőcs F. ,  Kirchner I. ,  Lempert L. ,  Less Gy. ,  Martoni V. ,  Nagy Ágnes ,  Papp Z. ,  Reviczky J. ,  Szabó György ,  Vajnági A. ,  Várady T. ,  Waszlavik L. 
Füzet: 1970/november, 145 - 147. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Klasszikus valószínűség, Geometriai valószínűség, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/február: Pontversenyen kívüli P.58

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Feladatunk első részét általánosabban oldjuk meg: azt tesszük fel, hogy a kör kerületét 6n egyenlő részre osztjuk; ekkor a feladatban mondott eljárást n=30 mellett kapjuk. Mérjük a kerület pontpárjainak távolságát az általuk meghatározott (kisebbik) körív hosszával, és válasszuk egységnek a kerület 6n-ed részét. Egy választott háromszög nyilván akkor szokványos, ha csúcsainak távolsága legalább n.
Mivel minden ponthármast egyenlő valószínűséggel választunk, a kérdezett valószínűség a választható szokványos háromszögek és az összes választható háromszög számának a hányadosával egyenlő. Számláljuk össze a háromszögeket úgy, hogy csúcsaikat egymás után határozzuk meg. Így minden háromszöget (választhatót is, szokványosat is) 6-szor számolunk, hiszen 3 csúcsát 6 sorrendben határozhatjuk meg, a keresett hányados értéke tehát változatlan marad. Összesen 6n(6n-1)(6n-2) háromszöget kapunk, hiszen az első csúcs a 6n osztópont bármelyike lehet, és a másodikat, harmadikat a visszamaradó 6n-1, illetve 6n-2 osztópont közül választhatjuk.
Egy szokványos háromszög első csúcsát ugyancsak 6n-féleképpen választhatjuk meg. Jelöljük a választott osztópontot A0-lal, és ebből kiindulva pozitív forgásirányban a további osztópontokat jelölje rendre A1, A2, ..., A6n-1. Mivel a második csúcsot az elsőtől legalább n távolságra kell választanunk, azt csak az An,An+1,...,A5n, osztópontok közül választhatjuk. Tegyük fel, hogy második csúcsnak Ak-t választottuk, ahol tehát nk5n, és válasszuk a harmadik csúcsot a pozitív forgásirány szerint Ak után, de A0 előtt. A harmadik csúcsnak Ak-tól is, A0-tól is legalább n távolságra kell lennie, ilyen pont csak akkor van, ha Ak-tól pozitív forgás szerint A0 legalább 2n távolságra van, vagyis k4n. Ha ez teljesül, akkor a harmadik csúcsot az

Ak+n,Ak+n+1,...,A5n
osztópontok közül választhatjuk, ami e csúcs választására
5n-(k+n-1)=4n-k+1
lehetőséget jelent. k lehetséges értékeit is figyelembe véve, ha a 3. csúcsot a 2. után választjuk, e két csúcs választására
k=n4n(4n-k+1)=j=13n+1j=(3n+1)(3n+2)2
lehetőségünk van, ha azt akarjuk, hogy a kapott háromszög szokványos legyen. Nyilván ugyanennyi a lehetőségek száma, ha a 3. csúcsot a 2. csúcs előtt választjuk, az összes kiválasztás száma tehát (figyelembe véve az első csúcs választását is) 6n(3n+1)(3n+2).
Ezek szerint szokványos háromszög választásának valószínűsége
pn=6n(3n+1)(3n+2)6n(6n-1)(6n-2)=(3n+1)(3n+2)(6n-1)(6n-2),
Ennek értéke n=1 mellett 1, ami közvetlenül is látható: ha a csúcsokat egy szabályos hatszög csúcsai közül választjuk (1. ábra), akkor minden háromszög szokványos.
 
 
1. ábra
 

n értékét növelve pn értéke monoton csökken, és n=30 mellett
p30=9192179178=0,263.

b) Tegyük fel ismét, hogy a csúcsokat egymás után választjuk meg. Az első csúcs választásának még semmi hatása nincs a kialakuló háromszög alakjára, tegyük fel, hogy ezt már megválasztottuk a kör kerületén. Az, hogy a második csúcsot tetszőlegesen választjuk a kerületen, pontosabban azt jelenti, hogy ha kijelölünk egy ívet a kerületen, akkor annak a valószínűsége, hogy a második csúcsot a mondott íven választjuk, arányos az ív hosszával. Válasszuk egységnyinek a kör kerületét, és határozzuk meg a második csúcs helyzetét az első csúcstól pozitív forgásirányban mért távolságával, jelöljük azt az értéket x-szel. x értékét tehát 0 és 1 között választjuk ,,tetszőlegesen'', amit az előbb megfogalmazott módon mondhatunk pontosabban. Hasonlóan választhatjuk a harmadik csúcsot is, ennek helyét a 0 és 1 közötti y számmal fogjuk jellemezni.
Meg kell állapítanunk, mi a kapcsolat a két érték választása között. Azt szeretnénk, ha a két érték választása között ,,semmi kapcsolat'' sem volna, ezt azonban nem tudjuk pontosabban megfogalmazni. Elérjük azonban, amit akarunk, ha az x, y értékeket egy P pont két koordinátájának tekintjük, és a P pontot választjuk a sík egységnégyzetében ,,tetszőlegesen''. Ez utóbbit ismét meg tudjuk pontosan fogalmazni: akkor választjuk P-t tetszőlegesen a négyzetben, ha annak valószínűsége, hogy P-t a négyzet valamely adott tartományában választjuk, arányos e tartomány területével. (Mivel a négyzet területe egységnyi, e valószínűség egyszerűen egyenlő a tartomány területével.)
Meg kell tehát határoznunk, az egységnégyzet melyik részén vannak azok a pontok, melyeknek szokványos háromszögek felelnek meg. Tegyük fel először, hogy x<y, ekkor a csúcsok közti ívek hossza, rendre x, y-x, 1-y. A háromszög akkor szokványos, ha ezek nem kisebbek a teljes kerület hatodánál, azaz
x16,y-x16,1-y16.
Ezek az egyenlőtlenségek egy derékszögű háromszöget határoznak meg, csúcsainak koordinátái: (16;13), (16;56), (23;56), és befogóinak hossza 12 (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Az x>y esetnek megfelelő tartományt az x, y szerepének felcserélésével kapjuk, ez tehát az előbbi háromszögnek az y=x egyenesre vonatkozó tükörképe. E két háromszög területének összege 1/4, ez egyben a szokványos háromszög választásának a valószínűsége is.
 

Megjegyzés. A kapott eredmény megegyezik az a) részben kapott pn határértékével, ha n tart a végtelenbe. Ez azt mutatja, hogy helyesen adtuk meg a b) részben a ,,tetszőleges'' választás pontos megfogalmazását. Pusztán e határérték meghatározását azonban nem tekinthetjük a b) rész megoldásának, hiszen ennél ‐ mint láttuk ‐ a lényeges nehézséget épp a feladat pontos megfogalmazása okozta. Ez igen gyakran előfordul a valószínűségszámítással kapcsolatos feladatoknál ‐ és arra is könnyű példát mutatni, hogy ha a szemléletesen megfogalmazott feladatot pontosabbá akarjuk tenni, akkor erre többféle eljárás is megadható, és ezeknél a végeredmény is eltérő lehet. Feladatunkban ezt az a hallgatólagos feltevés zárta ki, hogy a b) részben az a) részhez hasonló eljárást kívántunk meghatározni.