Feladat: Pontversenyen kívüli P.52 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Göndőcs Ferenc ,  Lempert László 
Füzet: 1971/március, 121 - 123. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Forgatva nyújtás, Merőleges affinitás, Ellipszis egyenlete, Kúpszeletek érintői, Ellipszis, mint kúpszelet, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/december: Pontversenyen kívüli P.52

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelölje a két egyenest e és f, metszéspontjukat A, a két adott pontot G és H, a GH egyenes metszéspontját e-vel E, f-fel F (legalább az egyikük létezik). Nyilvánvalóan csak akkor lehet szó megoldásról, ha G és H az egyenesek alkotta négy síknegyed közül ugyanabba esik, ezt tehát föltesszük. Elég megszerkesztenünk a keresett k ellipszisnek e-vel és f-fel való B, ill. C érintkezési pontját, mert ekkor O középpontja az e-re B-ben és f-re C-ben emelt merőlegesek metszéspontja, hiszen az ellipszis tengelyeinek végpontjában az érintő merőleges az illető tengelyre; a B, C, O ponthármassal k-t meghatározottnak vesszük.
Tekintsük k képét az e tengelyű merőleges affinitásokban, az affinitás λ arányszámát változtatva. Jobb áttekintés érdekében csak az e másik partján keletkező képekre szorítkozunk, azaz ha λ<0. Így O képe az e-re merőleges egyenesen mozog és ha -λ=OC/OB, akkor k képe egy k' kör lesz, melynek sugara egyenlő OC-vel. (Értelemszerűen ugyanezek mondhatók az f tengelyű merőleges affinitásokban is k képeiről.)
Már ezek alapján könnyen célhoz érünk minden olyan esetben, ha a GH szakasz párhuzamos az adott egyenesek egyikével, mondjuk e-vel. Ilyenkor ugyanis affin képe, G'H' is párhuzamos e-vel, és a kép felező merőlegese ‐ ami azonos magának a GH szakasznak m felező merőlegesével, hiszen G'H' a GH-ból f irányú alkalmas eltolással is előállítható ‐ kimetszi e-ből B-t; továbbmenve k'-nek O' középpontját m-ből kimetszhetjük az e, f egyenespárnak azzal a szögfelezőjével, amely a G'-t tartalmazó síknegyedben halad, és így k' az O' közepű, O'B sugarú kör (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

k'-ból a G-nek (és H-nak is) két megfelelőjét metszi ki a rajta átmenő, e-re merőleges egyenes: G'1-et1 és G'2-t (azaz pl. -λ1=G'1G0/GG0, ahol G0 a G vetülete e-re), a két megoldásra tekintettel írtuk O' helyére az O'1,2 jelet. Mármost a megfelelő két ellipszis O1, O2 középpontját m-en úgy kapjuk, hogy G-t, ill. H-t összekötjük a körrendszerbeli O'1G'1, ill. O'2H'2 egyenesnek e-n levő (közös) N pontjával, végül O1, O2 vetülete f-en C1, ill. C2.
A továbbiakban föltesszük, hogy E és F mindegyike létezik, és G, H köztük levő (különböző) pontok. Ha feladatunkat úgy módosítanánk, hogy egyrészt az adott e és f helyett egy-egy az E-n, ill. F-en átmenő egyenest kelljen szerkeszteni úgy, hogy merőlegesen álljanak egymásra ‐ ami természetesen a követelmény lazítása ‐, másrészt ellipszis helyett kört kelljen szerkeszteni ‐ ami viszont megszigorítása a követelménynek ‐, akkor éppen a P. 39. problémával állnánk szemben.2 Megmutatjuk, hogy feladatunk e két módosítást követve visszavezethető a P. 39-beli szerkesztésre.
Legyen G, H és F képe egy e tengelyű és k-t egy k' körbe vivő (k' az e túlsó oldalán) merőleges affinitásban rendre G', H', F'; ezek egy, az E-n átmenő egyenesen vannak, mert egyenes affin képe egyenes. Másrészt GG'HH'FF', mert merőlegesek e-re, így a párhuzamos szelők tétele alapján az EG':EG, az EH':EH és az EF':EF arányok egyenlők, jelöljük közös értéküket μ-vel (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Ez azt jelenti, hogy a mondott affinitás inverzén túl ismerünk még egy olyan transzformációt, mely az E, G', H', F' pontokat rendre E-be, G-be, H-ba, F-be viszi vissza, éspedig az a forgatva nyújtás ez, melynek középpontja E, nyújtási arányszáma μ, elfordítási szöge pedig akkora és olyan irányú, amely az EF' félegyenest EF-be viszi át. (Ez a transzformáció k' további pontjait természetesen nem a k ellipszisbe viszi át, hiszen k más pontjaira az arányok értéke nem μ). És mivel k' átmegy G'-n és H'-n, továbbá az affinitás tulajdonságai alapján érinti e-t és f-et, vagyis a hozzá E-ből, F'-ből húzott érintők merőlegesen állnak egymásra, azért k'-nek a mondott forgatva nyújtással keletkező k* képe a G-n és H-n átmenő kör, és a hozzá E-ből és F-ből húzott érintők merőlegesek egymásra. Ezek pedig azt jelentik, hogy k* az E, G, H, F pontok ismeretében valóban megszerkeszthető a P. 39-beli eljárás szerint. Az ábrán k*-ra csak egy megoldást tüntettünk föl, éspedig olyat, amelyre nézve ‐ az E-ből és F-ből húzott, egymásra merőleges EB*, FC* érintők metszéspontját A*-gal jelölve ‐ az EFA* derékszögű háromszög körüljárása ellentétes irányú az EFA derékszögű háromszög körüljárásával. A P.39-beli t, k1, k2, h, d körök és D pont megfelelője rendre t*, k1*, k2*, h*, d*, D*.
Ezek után a k*-ból k'-t előállító forgatva nyújtásnak ‐ a fenti meggondolásbeli forgatva nyújtás inverzének ‐ szöge és arányszáma abból adódik, hogy az EA* szakasz EA-ba jut át. Eszerint B'-t (ami azonos B-vel) kimetszi az A*A-val párhuzamos, B*-on átmenő egyenes, O'-t pedig a B-n át e-re állított m merőlegesből az EAF derékszög mellékszögének felezője. F'-t kijelöli az A*EA és FEF' forgásszögek egyenlősége (az AF szakasz A-n túli meghosszabbításán), végül az e és F'O' közös pontját F-fel összekötő egyenesnek m-mel való, metszése O, és ennek f-en levő vetülete C. Így az EAF' háromszög körüljárása egyező az EA*F háromszögével, tehát ellentétes az EAF háromszögével, amint a felhasznált affinitás kívánja.
A szerkesztés utóbbi része helyességének bizonyítását az olvasóra hagyjuk, a diszkusszió pedig természetesen azonos a P. 39-ben olvashatóval.
 

Megjegyzések. 1. A forgatva nyújtás és az affin leképezés eredményeképpen FC*:FA*=F'C':F'A=FC:FA, ezért CC*AA* ami BB* és AA* föl is használt párhuzamos voltával együtt azt sejteti, hogy a ,,csillagos'' rendszer egyetlen transzformációval, ferde affinitással is átvihető a keresett ellipszis rendszerébe. Ennek teljes kivizsgálását is az érdeklődőkre hagyjuk.
2. Megoldható a feladat koordináta-geometriai számító előkészítéssel is.

1A logikai sorrendnek megfelelően a G'1 jelet ezúttal így célszerű kiolvasni: (nagy) gé vessző egy.

2Lásd a megoldást K. M. L. 40 (1970) 74. o.