Feladat: Pontversenyen kívüli P.44 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Füredi Zoltán ,  Földvári Csongor ,  Göndőcs Ferenc ,  Lempert László ,  Pataki Béla ,  Reviczky János 
Füzet: 1970/április, 163 - 165. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Inverzió, Diszkusszió, Síkgeometriai szerkesztések, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/október: Pontversenyen kívüli P.44

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Fel fogjuk használni, hogy egy P ponton és az r sugarú, O középpontú k0 körre vonatkozó P1 inverzén átmenő bármelyik k* kör merőlegesen metszi k0-t, és hogy k* bármely pontjának az inverz képét az őt O-val összekötő egyenes metszi ki k*-ból. (Ha ez az egyenes érintő, akkor a pont a saját inverz képe.) Valóban OPOP1=r2, tehát k* bármely P* pontjára és OP*-nak k*-gal való P1* második metszéspontjára OP*OP1*=OPOP1=r2, s igy P* és P1* egymás inverz képei; az O-ból k*-hoz húzott érintők hossza pedig r, vagyis az érintési pontok k0 és k* metszéspontjai, a két kör ide húzott sugarai eszerint merőlegesek, vagyis a két kör merőlegesen metszi egymást (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Jelöljük a háromszög csúcsait A, B, C-vel. Először megmutatjuk, hogy a keresett P pontból származó P1, P2, P3 pontok nem eshetnek egy egyenesbe. A Pi pontok definíciója szerint ugyanis az A, P, P1, a B, P1, P2 és a C, P2, P3 ponthármas egy-egy egyenesen van, így ha P1, P2, P3=P egy egyenesen volna, akkor ugyanerre az egyenesre esnék A, B, C is, ami lehetetlen. Létezik tehát a P1 P2, P3 pontok köré írt kör, jelöljük k-val, középpontját O-val. A k kör a bevezető megjegyzés szerint merőleges a k1, k2, k3 körök mindegyikére.
Mivel k1, k2, k3 sugara egyenlő, azért O egyenlő távolságra van az A, B, C pontok mindegyikétől, tehát O megegyezik az ABC háromszög centrumával. Ez módot ad a k kör megszerkesztésére: mivel a k-hoz, ill. k1-hez metszéspontjukban húzott érintők merőlegesek egymásra és átmennek az A, ill. O ponton, így az AO szakasz k4 Thalész-körének és k1-nek D1 és D2 metszéspontjai rajta vannak k-n is. Ezért k sugara egyenlő OD1-gyel. Ilyen k kör tehát akkor és csak akkor létezik, ha k1 sugara rOA (egyenlőség esetén k pontkör). Ez egyben a feladat megoldhatóságának is a feltétele, ezért a továbbiakban feltesszük, hogy r<AO. (Az r=AO eset triviális, ekkor P és képei azonosak O-val.)
Az, hogy az ABC háromszög szabályos, és hogy a k1, k2, k3 körök sugara egyenlő, azt sugallja, hogy a PP1P2 háromszög is szabályos. Keressünk ezért ilyen megoldást. Vegyünk fel egy tetszőleges P'P'1P'2 szabályos háromszöget k-ban (körüljárása egyezzék ABC-ével), hosszabbítsuk meg P'P'1, P'1P'2, P'2P' oldalát P'1-en, P'2- n, ill. P'-n túl és jelöljük e félegyeneseknek az ABC háromszög köré írható k' körrel vett metszéspontjait rendre A', B', ill. C'-vel. A 120-os forgási szimmetria miatt az A'B'C' háromszög szabályos, létezik tehát olyan elforgatás, amely ezt az ABC háromszögbe viszi át. Vigye át ugyanez az elforgatás a P'P'1P'2 háromszöget a PP1P2 háromszögbe.
Az így nyert P pont egy megoldása feladatunknak, ugyanis P, P1, A egy egyenesen vannak (PA>P1A), s így a fenti megjegyzés szerint P1 a P pont k1-re való inverze, hasonlóan P2 a P1 inverze k2-re, és P a P2 pont k3-ra vonatkozó inverze.
Ugyancsak megoldás az a Q, Q1, Q2 ponthármas is, amely a P', P'1, P'2 hármasnak az az elforgatása, hogy QQ1-nek Q-n túli meghosszabbítása megy át A-n (így QA<Q1A), Q1Q2-nek Q1-en túli meghosszabbítása B-n és Q2Q-nak Q2-n túli meghosszabbítása C-n. Könnyen látható, hogy ez a két ponthármas ‐ az indexeket nem tekintve ‐ szimmetrikusan helyezkedik el k-nak A-ból induló átmérőjére nézve.
Megmutatjuk, hogy több megoldás nincs, k-nak bármely P-től és Q-tól különböző R pontjából indulunk is ki; a feladat szerinti három inverzió végrehajtása után mindig R-től különböző pontot kapunk. Ennek során k-nak a végpontjaival említett ívein mindig a két végpont által meghatározott rövidebb ívet értjük.
Ha R a PP1 íven van, k1-re vonatkozó R1 inverze is ezen az íven van, R2 átkerül a PP2 ívre, és R3 is ezen az íven adódik, tehát nem lehet azonos R-rel.
Ha R a PP2 íven van, R1 a P1P2 ívre kerül, R2 is itt keletkezik, és R3 a PP1 íven lesz, ismét nem lehet azonos R-rel.
Ha R a P2Q íven van, R1-et a QQ1 ív mindenesetre tartalmazza, R2 pedig vagy P1Q2-re, vagy P1P2-re kerül, R3 eszerint vagy QQ2 vagy PP1-en lesz, és egyik esetben sem lehet R-rel azonos.
Végül ha R a QP1 íven van, R1 a PQ1 ívre, R2 a Q1Q2 ívre és R3 vagy QP2-re, vagy PP2-re kerül. Egyik esetben sem kapunk tehát további megoldást.
 

Reviczky János (Budapest, I. István Gimn., II. o. t.)

Füredi Zoltán (Budapest, Móricz Zs. Gimn., II. o. t.)
 

Megjegyzés. Olyan P-t keresve, mely P1-gyel és P2-vel egy szabályos háromszög csúcsait adja, ez kimetszhető k-ból APC=120 alapján az AC szakasznak azzal a 120-os i látókörívével is, amely AC-nek B-t tartalmazó oldalán van.
 
 
2. ábra