Feladat: Pontversenyen kívüli P.19 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Beck József ,  Martoni Viktor 
Füzet: 1969/október, 70 - 71. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Forgatva nyújtás, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Parabola, mint mértani hely, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/január: Pontversenyen kívüli P.19

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A PA egyeneshez nem tartozik háromszög (az A pontra zsugorodik össze), az összes többi, P-n átmenő egyeneshez tartozó ABC háromszögek hasonlók és egyező körüljárásúak, hiszen a kerületi szögek, ill. a húrnégyszögek tétele alapján látható, hogy az egyenes minden helyzetében a B pont körüli ugyanakkora és ugyanolyan irányú forgással vihető át a BA oldal BC-be (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

Ugyanez érvényes a CA-t CB-be vivő forgatásra is. Eszerint az egyenes két lehetséges helyzetét, B1C1-et és B2C2-t nézve, az AB1C1 háromszöget egy A középpontú forgatva nyújtással vihetjük át AB2C2-be.
Legyen R1 a sík tetszés szerinti pontja, és vigye át az említett forgatva nyújtás R1-et R2-be. Ekkor az az A középpontú forgatva nyújtás, amely a C1 pontot viszi át R1-be, a C2-t R2-be viszi át, és ez a forgatva nyújtás nem függ a B2C2 egyenes helyzetétől. Ha tehát C2 bejárja a második kört, R2 mértani helye ennek a körnek forgatva nyújtásából származó képe lesz, tehát egy A-n átmenő kör. A C2 pont a második kör tetszőleges, A-tól különböző pontja lehet, így az R2 pont mértani helye a második kör forgatva nyújtásából származó teljes körvonal, kivéve az A pontot.
Tekintve, hogy az R1 pont tetszőleges volt, felvehetjük az AB1C1 háromszög súlypontjának, magasságpontjának, körülírt vagy beírt köre középpontjának: a fenti módon kapott R2 pont rendre az AB2C2 háromszög megfelelő pontja lesz, és egy-egy ‐ az A-n átmenő ‐ kört jár be (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Beck József, Martoni Viktor