Feladat: Pontversenyen kívüli P.12 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Göndőcs Ferenc ,  Martoni Viktor ,  Somorjai Gábor 
Füzet: 1969/április, 171 - 172. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Inverzió, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/november: Pontversenyen kívüli P.12

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ismeretes,1 hogy g-nek g' inverze mindenképpen kör, tehát mindig beszélhetünk O1 középpontjáról. Tudjuk továbbá, hogy ha g egyenes, akkor inverz képe átmegy C-n, és C-ből induló átmérőjének másik végpontját a C-ből a g egyenesre bocsátott merőleges T talppontjának S inverz képe adja (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

Így O1 a CS szakasz felezőpontja.
Másrészt C-nek g-re való tükörképe a CT félegyenesen van, kétszer olyan távol C-től, mint T, így ebben az esetben a feladat állítása következik abból az egyszerű tényből, hogy kétszeres távolságban elhelyezkedő pont inverz képe fele akkora távolságra van az inverzió középpontjától, mint az eredeti pont inverz képe.
Legyen most g kör, és O középpontja ne legyen azonos C-vel. Tudjuk, hogy g' céljára egy átmérő végpontjait a g kör C-től legtávolabbi Q1 és legközelebbi Q2 pontjának P1 és P2 inverz képei adják, tehát O1 a P1P2 szakasz felezőpontja. Jelöljük R-rel a k alapkör, r-rel g sugarát és legyen CO=d, a feltevés alapján dr (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Ekkor
CQ1=d+r,CQ2=d-r,CP1=R2d+r,CP2=R2d-r,
ezért
CO1=CP1+CP22=R2dd2-r2,(1)
ahol a szereplő távolságok előjellel együtt értendők, pozitívnak véve a CO félegyenes irányát.
Másrészt a C pont g-re vonatkozó C1 inverz képe O-tól -r2d távolságra, s így C-től d-r2d távolságra van. Ezért a C1 pont k-ra vonatkozó C2 inverz képének C-től való távolsága
CC2=R2d-r2d=R2dd2-r2.(2)
Mivel pedig O1 és C2 a k és g centrálisán helyezkednek el, azért C2O1, ami bizonyítandó volt.
Végül abban az esetben, ha g kör, és O középpontja maga C, akkor C-nek nem létezik g-re vonatkozó inverz képe, s így g' középpontját a feladatban leírt módon nem kaphatjuk meg. Könnyű látni azonban, hogy ekkor az inverz kör középpontja maga C.
 

  Göndőcs Ferenc, Martoni Viktor, Somorjai Gábor
 

Közöljük, hogy egy adományozó felkérésére Somorjai Gábornak és Göndőcs Ferencnek 5050 Ft jutalmat juttattunk el problémamegoldásaikért.
1Lásd Surányi János ‐ Tusnády Gábor: Az inverzióról, K. M. L. 37 (1968) 97‐101. o.