Feladat: Pontversenyen kívüli P.11 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Beck József ,  Göndőcs Ferenc ,  Martoni Viktor ,  Somorjai Gábor 
Füzet: 1969/október, 66 - 69. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körök, Négyszögek szerkesztése, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/november: Pontversenyen kívüli P.11

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen ABCD a feltételeknek megfelelő húrnégyszög, adott az AB=a, BC=b, CD=c, DA=d hosszúság. Ahhoz, hogy ezekből négyszöget lehessen szerkeszteni, a legnagyobbnak is kisebbnek kell lennie a másik három összegénél.
Tudjuk, hogy az ABCD konvex négyszög akkor és csak akkor húrnégyszög, ha benne a szemközti szögek összege 180, ha tehát pl. a BC oldal és AB meghosszabbítása közti külső szög egyenlő a CDA-gel. Ekkor el tudunk helyezni a CDA-höz hasonló CBA1-et úgy, hogy A1 az AB meghosszabbításán legyen, és a csúcsok a felsorolás sorrendjében feleljenek meg egymásnak. Ekkor a két háromszögben a megfelelő távolságok aránya CB/CD=b/c. (ACDA-et egy ilyen arányban és DCB-gel történő forgatva nyújtás viszi át a CBA1-be.)

 

 

1. ábra
 

Így (1. ábra)
BA1=dbc.

Ez a távolság ismert módon szerkeszthető, így az
AA1=a+bdc=ac+bdc
távolság, és ezen az A-tól a távolságra levő B pont is.
A C pont B-től b távolságra van, A1-től és A-tól való távolságának aránya pedig CA1/CA=b/c. Így C mint a B közepű, b sugarú k1 kör, és az A1 és A pontokhoz és a b/c arányhoz tartozó k2 Apollóniosz-kör metszéspontja adódik; az utóbbi helyett, b=c esetén, AA1 felező merőlegese veendő. Elég az egyik metszéspontot venni, mert a másik az AA1-re szimmetrikus négyszöget ad.
Végül mérjük rá AC-re az AC egyenes ellenkező partján, mint amelyiken B van, C-ben az A1CB-et, A-ban pedig a CA1B-et, száraik metszéspontja D.
Az ABCD négyszög, ha létrejön, megfelel a feltételeknek, mert konvex, továbbá ADCA1BC , mert megfelelő szögeik egyenlők, tehát
AD=ACA1CA1B=cbdbc=d,CD=ACA1CCB=cbb=c,
és AB=a, BC=b a szerkesztés szerint. Ugyancsak az ADC és A1BC-ek hasonlóságából következik, hogy ADC=A1BC=180-ABC, tehát a kapott négyszög húrnégyszög.
A szerkeszthetőség feltétele az, hogy a k1 és k2 köröknek legyen metszéspontjuk. Legyen a k1 körnek az AA1 egyenesen levő két metszéspontja P1 és P2 (P1 van A-hoz közelebb), a k2 körnek AA1-en levő metszéspontjai pedig Q1 és Q2 (Q1 van A-hoz közelebb). Tegyük fel, hogy c>b, ekkor k2 középpontja az AA1 szakasz A1-en túli meghosszabbításán van. k1 középpontja viszont, B, az AA1 szakasz belső pontja, ezért k1-nek és k2-nek akkor és csak akkor van (két) metszéspontja, ha P1, Q1, P2, Q2 ebben a sorrendben követik egymást, vagyis ha teljesül az
AP1<AQ1<AP2<AQ2
egyenlőtlenség (AP1-et szükség esetén előjellel együtt értve).
Könnyen látható, hogy ez az oldalak közti
a-b<ac+bdb+c<a+b<ac+bdc-b
egyenlőtlenség teljesülését követeli. Mármost egyszerű számítás mutatja, hogy ez akkor és csak akkor teljesül, ha az a, d, c oldal mindegyike kisebb a többi három adott oldal összegénél (AP1<AQ1,-ből az a oldal, s í. t.), ekkor pedig még inkább áll ez b-re. A b=c eset hasonló átgondolását az olvasóra hagyjuk.
E feltételek teljesülése és az oldalak sorrendjének megadása esetén a feladatnak egy megoldása van. (Természetesen, ha az oldalak sorrendjét nem írtuk elő, akkor a megoldások száma nőhet, megegyezik a szakaszokból képezhető, lényegesen különböző sorrendek számával.)
 

Martoni Viktor (Veszprém, Lovassy L. Gimn., II. o. t.)
 

II. megoldás. Abban az esetben, ha a négyszög mindkét szemben fekvő oldalpárja egyenlő, a húrnégyszög téglalap, ami könnyen megszerkeszthető. Az ellenkező esetben van olyan két szemközti oldala, melyek meghosszabbításai metszik egymást; az általánosság megszorítása nélkül feltehetjük, hogy az AB és CD oldalak ilyenek, legyen a metszéspontjuk E (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Könnyű belátni, hogy b>d, vagy d>b aszerint, hogy E az A, ill. a B csúcshoz van közelebb; feltesszük, hogy b>d.
EAD és ECB hasonló háromszögek, hiszen E-nél közös szögük van, továbbá EAD=ECB, mivel mindkettő a DAB kiegészítő szöge. Bevezetve az EA=y és ED=x jelöléseket,
yx+c=dbésyx=x+cy+a,
ahonnan az egyetlen pozitív megoldás:
x=dab+cdb2-d2,y=dad+bcb2-d2,
két ismert módon megszerkeszthető szakasz. Ezekből megszerkesztve az EAD-et az EA oldal A-n túli meghosszabbítására felmérjük az AB=a szakaszt, majd B-ben a BE félegyenesre, a D-t tartalmazó oldalon az ADE-et és az új szárnak az ED egyenessel való metszéspontját C-vel jelöljük. Így EBCEDA, és ezért az ABCD négyszög oldalai :
BC=DAy+ax=b,CD=EABCDA-ED=ybd-x=c,


végül DA=d, AB=a. Másrészt az ABCD négyszög húrnégyszög, mert
ABC+ADC=EDA+ADC=180,
tehát ABCD megfelel a feladat követelményeinek.
A szerkeszthetőség egyetlen feltétele, hogy az EAD létrejöjjön, mert így B és C mindig ‐ éspedig egyértelműen ‐ megszerkeszthetők. A háromszög létrejön, ha x+y>d, x+d>y és y+d>x, amiből egyszerű számítással arra jutunk, hogy rendre b, c, a nagyobb legyen a többi három oldal összegénél. (Ekkor pedig ugyanez d-re is teljesül.)
 

Somorjai Gábor (Budapest, I. István Gimn., III. o. t.)
 

III. megoldás. A II. megoldást úgy módosítjuk, hogy az x, y szakaszoknál egyszerűbben megszerkeszthető szakaszokat kelljen felhasználnunk. Az ottani jelöléseket tovább használjuk.
Tekintsük azt a hasonlósági transzformációt, amely az EBC-et az EDA-be viszi át (tükrözés a BEC szögfelezőjére és kicsinyítés d/b arányban). Vigye át ez az EDA-et az EGF-be (vagyis az A, B, C, D pontot rendre az F, D, A, G pontba).
 

 

3. ábra
 

Ekkor egyrészt (3. ábra)
FDAB=GADC=ADCB(=db)=FGAD,azazFD=adb,GA=cdb,FG=d2b,


másrészt GF||BC, mert az EGF-gel való elfordulás irány és nagyság szerint egyenlő az ADE elfordulással, ez pedig az ABC-nyi elfordulással.
Ezek szerint a BCFG négyszög trapéz, egy oldala adott, és további három oldalának hosszát megszerkeszthetjük. Így magát a trapézt is, abból pedig a keresett négyszöget.
Ha ugyanis H a BC szakasznak az a pontja, amelyre GH||FC, akkor
GH=FC=FD+DC=adb+c,GB=GA+AB=cdb+aBH=BC-FG=b-d2b.


Ezekből megszerkesztve a GBH-et, a BH félegyenesre felmérve BC=b-t, a C-n átmenő, HG-vel párhuzamos egyenesből BC kimetszi E-t, a G-n át BH-val párhuzamosan húzott egyenes F-et. Mérjük fel ezután a G pontban a BCE-gel egyenlő és megegyező irányú EGX szöget és a GX szárra a GD1=d szakaszt, ekkor a D1-en átmenő, EB-vel párhuzamos egyenes EC-ből kimetszi a D csúcsot, az ezen átmenő, D1G-vel párhuzamos egyenes pedig EB-ből az A csúcsot.
Így egyrészt ABCD húrnégyszög, mert A-nál levő külső szöge egyenlő a C-nél levő szögével, egyszersmind az EFG szöggel, tehát másrészt az E-nél közös szögű EGF, EDA és EBC-ek hasonlók, és mivel GF=BC-BH=d2/b, azért GF:DA=DA:BC=d/b=1/λ, tehát ugyanaz a hasonlósági transzformáció viszi át az EGF-et az EDA-be, mint EDA-t az EBC-be (vagyis a G, F, D, A pontnégyest D, A, B, C-be). A transzformáció az első négyes további szakaszait is a λ-szorosukra nyújtja: AB=λFD, DC=λGA, ezért az AB, DC szakaszokra fennáll:
GA+AB=DCλ+AB=GB=cλ+a,FD+DC=ABλ+DC=FC=GH=aλ+c.


Az elsőből, majd a másodikat is felhasználva
AB-a=1λ(c-DC)=1λ2(AB-a),
és mivel λ>1, AB=a és DC=c. Tehát az ABCD négyszög az, amit szerkesztenünk kellett.