Feladat: Pontversenyen kívüli P.10 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Beck József ,  Martoni V. ,  Somorjai Gábor 
Füzet: 1969/április, 170 - 171. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Logikai feladatok, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/november: Pontversenyen kívüli P.10

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Állítsuk be tetszőlegesen a kapcsolókat, és jelöljük az ekkor égő lámpát L1-gyel. Majd kapcsoljuk át sorban és egyenként az egyes kapcsolókat egy másik állásba, és jelöljük K-val azt a kapcsolót, amelynek átkapcsolásakor az L1 először alszik ki, és egy másik, L2 lámpa gyullad fel. (Ilyen K kapcsoló valóban van, hiszen legkésőbb, mire az utolsó kapcsolót is átállítottuk, a II. feltétel miatt már biztosan más lámpa ég, mint eredetileg.) Jelöljük a K kapcsoló eredeti állását A1-gyel, új állását A2-vel, a többi kapcsolónak közvetlenül a K átkapcsolása előtti állásaiból álló rendszert pedig T1-gyel. Eszerint a talált K kapcsoló A1 és a többi kapcsoló T1 állása mellett az L1 lámpa ég, a K kapcsoló állását A2-re változtatva ‐ míg a többi változatlanul a T1 helyzetben marad ‐ az L2 lámpa ég. Jelöljük továbbá a K kapcsoló harmadik állását A3-mal, a harmadik lámpát L3-mal.
Világos, hogy csak K lehet az a kapcsoló, amelynek az állása egymagában meghatározza, hogy melyik lámpa ég. A K-tól különböző kapcsolók egy tetszés szerinti állását T-vel jelölve, azt kell tehát megmutatnunk, hogy ha K-t az Ai helyzetbe állítjuk (i=1, 2 vagy 3) és a többi kapcsolót a T állásba ‐ ezt a továbbiakban röviden a TAi, állásnak nevezzük ‐, akkor az Li lámpa ég.
Ehhez segítségül vesszük a K-tól különböző kapcsolók két további helyzetét: egy olyan T2 helyzetet, amelyben mindegyik másképp áll, mint T1-ben és másképp, mint T-ben, továbbá azt a T3 helyzetet, amelyben mindegyik kapcsoló másképp áll, mint T1-ben és másképp, mint T2-ben. Mivel mindegyik kapcsolónak 3 lehetséges állapota van, így van ilyen T2 (lehet esetleg több is), és T1-hez és T2-höz egy egyértelműen meghatározott T3 tartozik.
Ha megmutatjuk, hogy a T2Ai állásnál az Li lámpa ég i=1,2,3-ra, ebből már következik, hogy a TAi állásnál is az Li lámpa ég, hiszen ha j és k jelenti az 1, 2, 3 közül az i-től különböző értékeket, akkor a T2Aj és T2Ak állásnál az Lj és Lk lámpa ég, továbbá mindkét állásban mindegyik kapcsoló helyzete más, mint a TAi állásban, tehát az utolsó kapcsolóállásnál csak Li éghet.
Az világos, hogy a T2A3 állásban csak az L3 lámpa éghet, mert ebben az állásban minden kapcsoló másképp áll, mint T1A1-ben és másképp, mint T1A2-ben. Ugyanilyen okból a T3A3 állásnál is csak L3 éghet. Azonban a T2A1 állásnál minden kapcsoló másképp áll, mint T1A2-nél és másképp, mint T3A3-nál, tehát ekkor L1-nek kell égnie; T2A2-nél pedig minden kapcsoló másképp áll, mint T1A1-nél, és másképp, mint T3A3-nál, tehát ekkor L2 ég.
Ezzel a feladat állítását igazoltuk.

 

  Somorjai Gábor (Budapest, I. István Gimn., III. o. t. )
 

Megjegyzés. A feladat érdekessége, hogy az állítás helyessége belátható hasonló gondolatmenettel, ha 3-nál több kapcsolóállás és ugyanannyi lámpa van; két kapcsolóállás és lámpa és 2-nél több kapcsoló esetén azonban nem igaz az állítás. Pl. 3 kapcsoló esetén az A1A1A1,A1A1A2,A1A2A1,A2A1A1, állásoknál éghet az első lámpa, a többinél a másik. Ez esetben egyik kapcsoló állása sem határozza meg egymagában, hogy melyik lámpa ég.