Feladat: Pontversenyen kívüli P.9 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Beck József ,  Göndőcs Ferenc ,  Martoni Viktor ,  Somorjai Gábor 
Füzet: 1969/április, 168 - 170. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): "a" alapú számrendszer (a >1, egész szám), Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/november: Pontversenyen kívüli P.9

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az a alapú számrendszer számjegyei:

0,1,2,...,a-1.(1)
Ezek közül csak azok jöhetnek tekintetbe, amelyek négyzete velük megegyező számjegyre végződik. Megmutatjuk, hogy az ilyen jegyek mind meg is felelnek: az ilyenre végződő számok minden hatványa ugyanarra a jegyre végződik.
Legyen egy ilyen jegy b, vagyis a
b2-b=b(b-1)(2)
különbség 0-ra végződik, osztható a-val. Másrészt a B szám a-alapú számrendszerbeli alakja végződjék b-re, vagyis B-b is osztható a-val. Azt akarjuk megmutatni, hogy ekkor minden k természetes számra Bk, is b-re végződik, azaz Bk-b is osztható a-val. Hogy a második feltételt kihasználhassuk, vonjunk le a különbségből és adjunk is hozzá bk-t:
Bk-b=Bk-bk+bk-b=(B-b)(Bk-1+Bk-2b+...+Bbk-2+bk-1)++b(bk-1-1)=(B-b)(Bk-1+Bk-2b+...+Bbk-2+bk-1)++b(b-1)(bk-2+...+b+1),


és ez a feltételek szerint valóban osztható a-val.
Elegendő tehát azokat a b számjegyeket megkeresni, amelyekre a (2) alatti szám osztható a-val. A bal oldal két tényezőjének legnagyobb közös osztója a különbségüknek is osztója, ez viszont 1, tehát b és b-1 relatív prímek
Legyen a és b legnagyobb közös osztója a1, az a, b-1 számpáré a2. Ezek szintén relatív prímek ‐ hiszen (az egységnél nagyobb) közös osztójuk a b, b-1 számpárnak is közös osztója lenne ‐, ezért az a1a2 szorzat osztója a-nak.
Fordítva, a is osztója a1a2-nek, tehát
a1a2=a.(3)
Valóban, legyen az a alapszám törzstényezős felbontása
a=p1α1p2α2...pkαk.(4)
Ennek minden piαi alakú osztója (i=1,2,...,k) a fentiek szerint vagy b-nek, vagy b-1-nek osztója (de csak az egyiküknek); ezért az első esetben a1-nek osztója a piαi hatvány, a másodikban a2-nek, így pedig mindenesetre osztója az a1a2 szorzatnak. ij esetlen piαi és pjαj relatív prímek, ezért az a1a2 szorzat osztható a (4) jobb oldalán álló szorzattal, vagyis a-val, amint állítottuk.
Ezen az úton minden megfelelő b számjegyhez hozzárendeltük az a szám egy (3) alakú felbontását két tényezős szorzatra. Megmutatjuk, hogy minden, ilyen felbontáshoz egyértelműen tartozik egy b számjegy.
Ehhez meg kell keresnünk az a1 számnak azt a
b=a1m
a-nál kisebb többszörösét, amelyre b-1 osztható a2-vel, azaz amelyet a2-vel osztva a maradék 1 Osszuk a
0,1a1,2a1,...,(a2-1)a1(5)
számokat a2-vel. Nem lehet, hogy ennek során kétszer ugyanazt a maradékot kapjuk, hiszen ilyen esetben ennek a két többszörösnek, ia1-nek és különbsége, ja1-nek, (i<j) különbsége, (j-i)a1 osztható volna a2-vel. Azonban a1 és a2 relatív prímek, ezért a szorzat csak úgy lehetne a2-vel osztható, ha (j-i) osztható volna a2-vel. Ámde 0i<j<a2, így 0<j-i<a2, ezért j-i sem osztható a2-vel, tehát az (5) alatti számok mondott osztási maradékai mind különbözők.
Az (5) alatt felsorolt többszörösök száma a2. Másrészt az a2-vel végzett osztás maradékai
0,1,2,...,a2-1(6)
számok lehetnek, tehát a lehetséges maradékok száma is a2, így az (5) számok maradékai között minden maradék pontosan egyszer fordul elő. Nevezetesen az 1 maradék is egyszer fordul elő, tehát a választott (3) alakú felbontáshoz valóban egyértelműen hozzátartozik egy (2) alakú szorzat.
Ezek szerint feladatunk megoldásainak a száma egyenlő a (3) alakú felbontások számával. Egy (3) alakú felbontásban az a szám minden törzstényezője vagy a1, vagy pedig a2 osztója. A felbontásokat tehát úgy kapjuk meg, hogy a (4) alatti törzstényezőket két csoportba osztjuk. Ismeretes, hogy k különböző elemet 2k-féleképpen oszthatunk két csoportba, feladatunk megoldásainak száma tehát 2k, ahol k az a szám törzstényezőinek a száma. (Ebben természetesen benne van a b=0, és a b=1 triviális megoldás is; b=0 az a1=1, a2=a felbontásból, b=1 pedig az a1=a, a2=1 felbontásból.)
Pl. a=105=357 esetén k=3, a felbontások száma 2k=8, és a megfelelő számjegyek: b=0,1,15,21,36,70,85,91. ‐ Példát láttunk az 1222. gyakorlatban is1.
 

  Martoni Viktor
1K. M. L. 38 (1969) 113. o.