Feladat: Pontversenyen kívüli P.8 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Beck József ,  Martoni Viktor ,  Somorjai Gábor ,  Szalontai Árpád ,  Váli László 
Füzet: 1969/április, 165 - 168. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Négyszögek szerkesztése, Pontversenyen kívüli probléma
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/október: Pontversenyen kívüli P.8

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Megkísérlünk egy a kerülettel összefüggő távolságot feltüntetni az ábrán. Legyen a keresett trapéz ABCD (ABCD), DAB=α, ABC=β az adott szögek és AC=e az adott átló. Az EF középvonal hossza (AB+CD)/2 és ez a G felezőpontjában metszi AC-t. Ha még felmérjük EF meghosszabbításaira az EH=AD/2=EA és FJ=BC/2=FC szakaszokat, akkor a HJ szakasz hossza a kerület fele (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

Az AC átló felére támaszkodó AHG és CJG háromszögekben egy-egy szöget is ismerünk, ugyanis az AEH egyenlő szárú háromszög E-nél levő külső szöge 180-α nagyságú, így AHG=90-α/2 hasonlóan CJG=β/2. Ezek szerint H az AG feletti, 90-α/2 látószögű köríven van, J pedig a GC-hez tartozó β/2 látószögű köríven. Mivel H és J az AC egyenes ellenkező partján van, elég egy-egy látószögkörívet megrajzolni az AC egyenes ellenkező partjain. Legyen a két körív középpontja O1, ill. O2. Ezek merőleges vetülete HJ-n egy HJ/2=k/4 hosszúságú szakaszt határoz meg. O1 merőleges vetületét az O2-ből HJ-re bocsátott merőlegesen P-vel jelölve, ez az O1O2 átmérőjű körön van, és O1P hossza is k/4.
Ezek alapján a következő szerkesztésre jutunk:
1. Egy e hosszúságú AC szakasznak megszerkesztjük a G felezőpontját és AG, ill. GC fölé az egyenes ellenkező oldalán egy 90-α/2, ill. egy β/2 látószögű, i1, ill. i2 körívet; középpontjaik legyenek O1, ill. O2.
2. Az O1O2 átmérőjű k0 kört elmetsszük az O1 körüli k/4 sugarú körrel. A metszéspontok legyenek (ha k/4<O1O2) P és P1. Ha O1O2=k/4, akkor O2 tekintendő P-nek, ha O1O2>k/4, akkor a feladatnak nincs megoldása.
3. A G-n át O1P-vel (ill. O1P1-gyel) húzott párhuzamos messe még k1-et H-ban (ill. H1-ben), k2-t J-ben (ill. J1-ben).
4. AH(AH1) és CJ(CJ1) felező merőlegesének HJ-vel H1J1-gyel) való metszéspontja legyen E, ill. F (E1, ill. F1). Ha az előbbi HG-re (H1G-re), az utóbbi GJ-re (GJ1-re) esik, akkor ezek az AD (AD1), ill. BC (B1C) oldalak felező pontjai. Különben a feladatnak ismét nincs megoldása.
5. AE (AE1) a C-ből, CF (CF1) pedig az A-ból HJ-vel (H1J1-gyel) húzott párhuzamosból kimetszi D-t, ill. B-t (D1-et, ill.B1-et).
Az elemzés lépéseinek megfordításával könnyen látható, hogy a nyert trapéz megfelel a szerkesztés kívánalmainak. Mint láttuk, a feladatnak 2, 1 vagy 0 megoldása lehet.
 

  Váli László (Budapest, I. István Gimn. )
  dolgozata alapján, egyszerűsítésekkel, kiegészítésekkel
 

II. megoldás. Ha α+β=180, akkor paralelogrammát kell szerkesztenünk, ami visszavezethető a következő feladatra: szerkesszük meg a háromszöget, ha adott egy oldala, a másik két oldal összege és a köztük levő szög; ennek megoldása elég ismert, itt nem foglalkozunk vele tovább.
Ha α+β180, akkor feltehetjük, hogy α+β<180, mert a trapéz mindegyik szöge ismert, és az egyik alapon levő két szögre ez az egyenlőtlenség teljesül.
Hagyjuk egyelőre figyelmen kívül az AC átlót. Megrajzolva néhány, a többi feltételeket kielégítő trapézt úgy, hogy AB és AD oldalegyenesük közös legyen: a C csúcsok egy egyenesen látszanak sorakozni. Ha ez a megfigyelés helyes, akkor a szerkesztés könnyen elvégezhető, ezért először megfigyelésünket igazoljuk.
Rajzoljunk k kerületű AB0C0 háromszöget, amelyben C0AB0=α és C0B0A=β. Legyen ABCD egy k kerületű trapéz, melynek B és D csúcsa az AB0 félegyenesen, ill. az AC0 szakaszon van, és BCB0C0. Jelöljük B0C0 és CD metszéspontját E-vel. Ekkor BC=B0E, s így (2. ábra)
B0B+CD=B0B+CE+ED=2CE+ED=DC0+C0E.
Eszerint ha a DC szakaszt meghosszabbítjuk C-n túl a kétszeresére, a keletkező DD' szakasz a DEC0 háromszög kerületével egyenlő. Ha egy másik, k kerületű AB1C1D1 trapézból indulunk ki, a C0DD' és a megfelelő C0D1D'1 háromszög hasonló lesz, mert D-nél, ill. D1-nél levő szögük α, és az ezt közrefogó oldalak aránya egyenlő (megegyezik pl. az AB0C0 háromszög AC0 oldalának és kerületének az arányával).
 

 

2. ábra          3. ábra
 

Azt nyertük, hogy azoknak a k kerületű ABCD trapézoknak a C csúcsa, amelyek AB oldala az AB0 félegyenesen van és ezen fekvő szögeik α és β, egy a C0-ból induló egyenesszakaszon, a C0DD' háromszög súlyvonala egyenesének az A0B0 egyenesig terjedő C0F szakaszán van. Itt AF az AB0G0 háromszög kerületének fele, k/2. Meggondolásunk a következő szerkesztésre vezet:
Szerkesszünk olyan AB*C* háromszöget, amelynek A-nál és B*-nál levő szöge α, ill. β, és mérjük rá AB*-ra a háromszög kerületének felével egyenlő AF* szakaszt, továbbá a k/2 hosszúságú AF szakaszt (3. ábra).
Az F-en át F*C*-gal párhuzamosan húzott félegyenest messük az A körüli e sugarú körívvel. Aszerint, hogy 2, 1 vagy 0 metszéspont (ill. az érintési pont) esik az AC*-gal való C0 metszéspont és F közti szakaszra, a feladatnak 2, 1, 0 (ill. 1) megoldása van.
Az ABCD trapéz AC átlójának hossza e, A-nál és B-nél levő szöge α és β, azt kell még belátnunk, hogy kerülete k. Messe a C-ből DA-val húzott párhuzamos AB-t A'-ben, ekkor A'BCΔAB*C*Δ és A'FCΔAF*C*Δ így
A'F/A'C=AF*/AC*=(AB*+B*C*+C*A*)/2AC*==(A'B+BC+CA')/2A'C.



Egy ilyen C metszéspontból az AB*-gal húzott párhuzamos metszi ki AC*-ból D-t a B*C*-gal húzott párhuzamos pedig AF-ből B-t. EE'=AA'=CD, amiből adódik, hogy a trapéz kerülete k. A többi tulajdonság szerkesztés szerint teljesül.
 

  Beck József (Budapest, I. István Gimn.)
 dolgozata alapján, egyszerűsítésekkel, kiegészítésekkel
 

Megjegyzések. 1. Egy megoldás van, ha e az AFF1 háromszög A-ból húzott magasságával egyenlő, vagy ha az AE és AF közül a kisebbiknél nem kisebb, de a nagyobbiknál kisebb; két megoldás van, ha a mondott magasság és kisebbik oldal közé esik, különben nincs megoldás. Ezek a távolságok kifejezhetők α, β és k segítségével, azonban a számolást itt mellőzzük.
2. A C pontok mértani helyét könnyen megállapíthatjuk koordináták segítségével.
 

 

4. ábra
 

Legyen az A pont az origóban, B a (b,0) pont, az AD, BC oldalak meredeksége m1, m2. A C pont (x,y) koordinátáira keresünk összefüggést. y a trapéz magassága, másrészt mivel C a BC egyenesen van,
y=m2(x-b),ahonnanb=x-ym2,
és D koordinátái (y/m1,y). A trapéz kerülete
k=x-ym2+y1+1m22+x-ym1+y1+1m12==2x+y(1+1m12+1+1m22-1m1-1m2),


ami valóban egyenes egyenlete. Ennek az a szakasza ad trapézt, amelyre teljesül, hogy 0<y<m1x. (Feltettük, hogy α, β, egyike sem derékszög.)