Feladat: Gy.2906 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kovács Baldvin 
Füzet: 1994/december, 489 - 490. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Súlyvonal, Magasságvonal, Körülírt kör, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1994/március: Gy.2906

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a C csúcshoz tartozó magasság- és súlyvonal talppontja T és F, a háromszög köré írt kör középpontja pedig O. Az A és B csúcsnál lévő szögek hegyesszögek, mert a C-hez tartozó magasságvonal a háromszög belsejében halad. A szimmetria miatt feltehetjük, hogy CA<CB (CA=CB esetén a magasság- és a súlyvonal egybeesne), amiből CAB>CBA következik.
A feladat állítása szerint ACT=FCB, másrészt ACT=OCB (ha a CT, illetve CO egyeneseknek a körülírt körrel való második metszéspontja T', illetve O', akkor Thalész tétele miatt CT'O'=90, vagyis T'O'AB, tehát a körülírt kör AT' és O'B ívei egyenlők, ezért a hozzájuk tartozó kerületi szögek is egyenlők), vagyis a C, O és F pontok egy egyenesen vannak. De O rajta van az AB-re F-ben állított merőlegesen, amin CA<CB miatt C nincs rajta, ezért O egybeesik F-fel. Ekkor viszont Thalész tétele miatt ACB=90, ezért CAB=90-ACT=90-13ACB=60.
Tehát a feladat feltételeinek csak a 60 és 30-os hegyesszögekkel rendelkező derékszögű háromszög felelhet meg, és könnyen láthetó, hogy az valóban jó is. Azaz a kérdéses háromszögben az oldalak aránya 2:3:1.

Kovács Baldvin (Fazekas, M. Főv. Gyak. Gimn., II. o. t.)