Feladat: Gy.2875 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Burcsi Péter ,  Juhász András ,  Lakatos Roland 
Füzet: 1994/május, 262 - 263. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Konstruktív megoldási módszer, Téglalapok, Síkgeometriai szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1993/november: Gy.2875

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Először megmutatjuk, hogy ha adott egy f egyenes és egy rá nem illeszkedő Q pont, akkor hogyan szerkeszthető a feladatban előírt módon az egyenes Q-val átellenes oldalán olyan Q' pont, amely ugyanakkor távolságra van f-től, mint Q.
Vegyünk fel f-en egy tetszőleges R pontot. A QR egyenesre állítsunk merőlegeseket R-ben és Q-ban, az utóbbi messe f-et S-ben (1. ábra). Ezután állítsunk QS-re merőlegeset S-ben, ennek és a QR-re R-ben állított merőlegesnek a metszéspontja legyen Q'. A QSQ'R négyszög a szerkesztésből következően téglalap. Ennek f átlója, tehát Q és Q' egyenlő távolságra van f-től.
A fentiek felhasználásával a feladatban megkívánt szerkesztés a következőképpen végezhető el: e-re egy tetszőleges pontjában merőlegest állítunk, jelöljük ezt az egyenest f-fel. f-nek P-vel átellenes oldalán szerkesszünk egy P' pontot, amelynek f-től való távolsága megegyezik P-nek f-től való távolságával. Ezután f-ből és P'-ből kiindulva szerkesztünk égy P'' pontot f-nek P'-vel átellenes, tehát P-t tartalmazó oldalán úgy, hogy P'' és P' f-től azonos távolságra legyen (2. ábra). Így PP'' párhuzamos f-fel, tehát merőleges e-re.

Juhász András (Fazekas. M. Főv. Gyak. Ált. Isk., 7. o. t.)