Feladat: Gy.2832 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kegyes Bálint 
Füzet: 1994/február, 69 - 70. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Konstruktív megoldási módszer, Logikai feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1993/március: Gy.2832

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat második részét nyilván igazoltuk, ha megmutatjuk, hogy minden törpe legfeljebb egyszer volt beteg, hiszen ekkor a járvány legfeljebb annyi napig tarthatott, ahány törpe él a városban. A továbbiakban azzal a szóhasználattal élünk, hogy egészségesnek csak azt a törpét mondjuk, aki nem beteg, de nem is immunis. A feladat feltétele ekkor kissé módosul; beteg barátaikat mind az egészséges, mind az immunis törpék naponta látogatják.
Tegyük föl tehát, hogy voltak törpék, akik többször is megbetegedtek, s tekintsük közülük az (egyik) első visszaesőt, legyen ez az A törpe, s aki másodszor megfertőzte, B. Jelölje X azt a napot, amikor A másodszor megfertőződött, aznap ő egészséges volt, B pedig beteg. Mivel A az egyik első visszaeső, ezért az nem lehetséges, hogy B ezelőtt bármikor is beteg lett volna. Így immunis sem lehetett, mert feltételünk szerint csak egy betegség utáni napon lehetett volna az.
Vizsgáljuk most azt a napot, amikor A először volt beteg. Az előbbiek szerint B aznap egészséges volt, s így másnapra megbetegedett, A pedig immunissá vált. Ám ekkor ez csak az X nap lehetett (hiszen X előtt B végig egészséges volt); akkor azonban a feltevés szerint A egészséges volt, s ez ellentmondás. Tehát minden törpe legfeljebb egyszer volt beteg, s így a járvány véges időn belül véget ért.
Az első rész bizonyításakor a következő jelölést használjuk: beteg törpét jelöl, immunisat, pedig egészségeset. Tegyük föl, hogy volt egy háromtagú baráti társaság (vagyis három törpe, akik barátok, de nem barátai senki másnak), mely az első napon az előbbi jelöléssel így ábrázolható:

 

Ekkor a járvány a következőképpen terjedt köztük:
                                            ...            

Látható, hogy egy végtelen ciklus jött lérte, s így valóban lehetséges olyan helyzet, hogy a járvány sosem ér véget.
Kegyes Bálint (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., I. o. t.) dolgozata alapján