Feladat: Gy.2799 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Braun Gábor ,  Duzmath Zsolt ,  Herényi Gergely ,  Nagy Dániel ,  Nagy Vilmos ,  Németh Felicián ,  Puskás Zsolt ,  Rezsu Tekla ,  Séllei Béla ,  Szurdi Miklós 
Füzet: 1993/április, 166 - 167. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Logikai feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1992/november: Gy.2799

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tegyük fel, hogy mindegyik bolygót tanulmányozza legalább egy csillagász. Ekkor persze mindegyiket pontosan egyikük figyeli. A feladat szövege szerint senki sem vizsgálhatja saját bolygóját.
Mivel véges sok bolygó van, és a köztük levő távolságok mind különbözőek, azért ezen távolságok között van pontosan egy legkisebb. Az a két csillagász, akik e két egymáshoz legközelebb lévő bolygón élnek, szükségképpen egymás bolygóját figyelik, s így a többi csillagász egyike sem figyeli azokat.
Gondolatban hagyjuk el ezt a két bolygót a naprendszerből, és ismételjük meg az előbbi gondolatmenetünket: megtehetjük, mert a feladat minden feltétele igaz maradt. Ennek véges sokszor történő alkalmazásával a naprendszert végül bolygópárokra osztottuk úgy, hogy az egy páron élő csillagászok egymás bolygóját figyelik. Páratlan sok bolygó van azonban, vagyis marad még egy, amelyet már csak a rajta élő csillagász vizsgálhatna, ám ez lehetetlen. Ellentmondásra jutottunk, amivel beláttuk az állítást.

 

 Braun Gábor (Bp. Szent István Gimn., 8. o. t.) dolgozata alapján