Feladat: Gy.2786 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Gauder Milán ,  Makai Márton ,  Nagy Katalin ,  Séllei Béla ,  Sneider Zoltán ,  Várkonyi Péter 
Füzet: 1993/február, 70 - 71. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Terület, felszín, Pont körüli forgatás, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1992/szeptember: Gy.2786

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelöljük O-val azt a pontot, amely az egyik négyzetnek középpontja, a másik négyzetnek csúcsa, továbbá M-mel és N-nel a két négyzet oldalainak metszéspontjait az 1. ábrának megfelelően.

 
 

1. ábra
 

Ekkor a két négyzet közös része az ONBM (esetleg elfajuló) négyszög, amelynek területe
TONBM=TOBM+TONB.
Az ONB háromszög egybevágó az OMA háromszöggel, mert szögeik merőleges szárú hegyesszögek, és OA=OB=1/2; ezért TOMA=TONB. Tehát TONBM=TOBM+TOMA=TAOB=1/4.
 
II. megoldás Az O középpontú négyzetet a másik négyzet O-t tartalmazó oldalegyenesei négy egybevágó része osztják (2. ábra), hiszen egy O körüli 90-os forgatás ezeket a részeket egymásba viszi. Mivel a kapott négy egybevágó alakzat közül az egyik éppen a két négyzet közös része, azért a keresett terület értéke 1/4.
 
 

2. ábra
 

 
Megjegyzések 1. M=A és N=B esetén az OMA és ONB háromszögek elfajulóak, ekkor a két négyzet közös része éppen az AOB háromszög.
2. A feladat megoldásában felhasználtuk, hogy az O középpontú négyzet nem metszi a másik négyzet O-t nem tartalmazó oldalait; valóban, ha X az előbbi négyzet oldalának pontja, akkor OXOB12<1, míg az utóbbi négyzet O-t nem tartalmazó oldalegyenesei O-tól egységnyi távolságra vannak.
Ha a feladatot úgy módosítjuk, hogy az O középpontú négyzet továbbra is egységnégyzet, míg a másik, O csúcspontú négyzet oldala a, akkor könnyen igazolhatók a következő állítások:
Ha a1/2, akkor a közös rész 1/4 területű.
Ha a1/(22), akkor az a oldalú négyzetet tartalmazza a másik négyzet, így a közös rész a2 területű.
Ha 1/(22)<a<1/2, akkor a közös rész területe függ a két négyzet helyzetétől; ez a terület pontosan akkor maximális, ha a két négyzet oldalai párhuzamosak, és akkor minimális, ha a két négyzet oldalai egymással 45-os szöget zárnak be.