Feladat: Gy.2781 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1993/január, 21 - 22. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Konstruktív megoldási módszer, Térelemek és részeik, Tetraéderek, Vektorok lineáris kombinációi, Alakzatok súlypontja (tömegközéppontja), Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1992/május: Gy.2781

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen ABCD egy tetraéder, súlypontja S, a D csúcsból kiinduló éleinek felezőpontja FA, FB, FC, a D-re illeszkedő lapok súlypontjai KA, KB, KC, végül a DS szakasz S-hez közelebbi ötödölőpontja E. Megmutatjuk, hogy ehhez a 12 ponthoz meg lehet adni 12, a feltételeknek megfelelő síkot.

 
 

1. ábra
 

A súlypont definíciójából következik, hogy az (A, KC, FB); (A, KB, FC); (B, KA, FC); (B, KC, FA); (C, KA, FB); (C, KB, FA); (A, KA, S); (B, KB, S) és (C, KC, S) ponthármasok kollineárisak. A DS, FAKA, FBKB és FCKC egyenesek mindegyike átmegy az E ponton. Ezt vektorok segítségével bizonyítjuk: Ha DA=60a,DB=60b és DC=60c, akkor a felezőpont, illetve a súlypont helyvektorának ismert tulajdonsága alapján DFA=30a, DFB=30b, DFc=30c, DKA=20(b+c), DKB=20(a+c) és DKC=20(a+b).  DS=15(a+b+c), ezért DE=12(a+b+c). Viszont a szakaszt adott arányban osztó pont helyvektorára vonatkozó képlet szerint a 12(a+b+c) vektor éppen az FAKA, FBKB és FCKC szakaszokat 3:2 arányban osztó pont helyvektora, mivel

230a+320(b+c)2+3=230b+320(a+c)2+3=230c+320(a+b)2+3==12(a+b+c).



Ezek után már könnyen megadhatjuk a feltételeknek eleget tevő 12 síkot: az eredeti tetraéder D-n átmenő 3 lapsíkja; az a 4 sík, amelyik a tetraéder egy D-n át nem menő élét és az ezzel szemközti él felezőpontját tartalmazza, továbbá átmegy a tetraédernek és két lapjának a súlypontján (ilyen sík pl. az A, B, FC, S, KA, KB pontok síkja); végül az a 6 sík, amely átmegy a DFAKBFCFBKCSKA csonkagúla két-két szemközti élén, az E ponton és az A, B, C pontok egyikén (ilyen sík pl. az FA, KB, FB, KA, E, C pontok síkja). Ez utóbbi síkok létezésének bizonyítása azon múlik, hogy az említett csonkagúláról megmutattuk, hogy valamennyi testátlója átmegy az A, B, C pontok valamelyikén.
A 12 pont közül semelyik 6 nem kollienáris, ezért a 12 síkkal együtt eleget tesznek a feladat feltételeinek.
 
 

2. ábra
 

Megjegyzések 1. A feladatban szereplő alakzat tulajdonképpen a projektív geometriában ismert ún. Reye-féle konfiguráció. Ennek a projektív térben a legegyszerűbb előállítása a következő: a pontok egy kocka csúcsai, a kocka középpontja és a kocka három élirányának megfelelő ideális pontok; a síkok a kocka lapsíkjai és két-két szemközti élét tartalmazó síkok. A 2. ábrán jól látható az analógia megoldásunk és a kocka között.
 

2. Belátható, hogy négy gömb páronként vett külső és belső hasonlósági pontjai is a feladatban szereplő konfigurációt alkotják.