Feladat: Gy.2769 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1992/november, 386. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Konstruktív megoldási módszer, Számsorozatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1992/április: Gy.2769

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Először a következő segédtételt igazoljuk: egy természetes számokból álló (végtelen) sorozatnak van monoton növő (végtelen) részsorozata. A bizonyításhoz arra van szükségünk, hogy a természetes számok ún. jólrendezett halmazt alkotnak * : azaz a természetes számok minden nemüres részhalmazának van legkisebb eleme.
Legyen tehát {sn} egy említett típusú sorozat, tekintsük a sorozat értékeinek halmazában a legkisebb elemet, majd a hozzá tartozó indexek közül is a legkisebbet: így jutunk az sk elemekhez (kétszer is használtuk a jólrendezettséget). Ezután a k1-nél nagyobb indexű elemek közül választjuk ki hasonlóan az sk2 elemet, stb. Látható, hogy az {ski} sorozat megfelelő; a segédtételt beláttuk.
Visszatérve az eredeti feladathoz, nézzük a három sorozatból először {ai}-t: válasszunk ki belőle egy monoton növő részsorozatot, legyen ez {a'i}. A {bi} és {ci} sorozatokból is csak az {a'i}-ben szereplő indexeket hagyjuk meg, legyenek ezek a {b'i}, {c'i} sorozatok. Ezáltal három, természetes számokból álló végtelen sorozatot kapunk, de ez az {a'i} már monoton növő. Az eljárást {b'i}-re, majd az ezután létrejövő {c''i}-re megismételve, {a'''i}, {b'''i}, {c'''i} monoton részsorozatokhoz jutunk.
Így már tetszőleges olyan q<p-re, amelyre q és p benne van a megmaradt indexhalmazban, aqap, bqbp, cqcp teljesül.


*A halmazokról olvashatunk lapunk 1991. évi 8-9. számának 364-371. oldalán Komjáth Péter: Jólrendezett halmazok c. cikkében.