Feladat: Gy.2754 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  György András ,  Révai András 
Füzet: 1992/október, 305 - 306. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egész számok összege, Kombinatorikus geometria síkban, Kombinatorikai leszámolási problémák, Kombinációk, Szabályos sokszögek geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1992/február: Gy.2754

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelöljük a (2n+1)-szög csúcsait A0, A1, A2, ..., A2n-nel, középpontját pedig O-val. Tekintsük az A0Ak átlót (kn). Az A0AkAl háromszög pontosan akkor tartalmazza O-t, ha Al az OA0 és az OAk egyenesek által meghatározott négy síknegyed közül az A0Ak szakaszt tartalmazóval szemköztiben van. Az OA0 egyenes a sokszög AnAn+1, az OAk egyenes pedig a sokszög An+kAn+1+k oldalát metszi, tehát A0AkAl pontosan akkor jó háromszög, ha n+1ln+k (1. ábra). Ezért rögzített A0Ak esetén a jó háromszögek száma (n+k)-n=k. Vagyis az A0-t tartalmazó jó háromszögek száma 1+2+...+n=n(n+1)2.

 
 

1. ábra
 

Nyilván ugyanennyi jó háromszög tartalmazza a (2n+1)-szög tetszőleges, rögzített csúcsát. Ezért (2n+1)n(n+1)2 megegyezik a jó háromszögek számának háromszorosával, hiszen minden jó háromszöget mindhárom csúcsánál számoltunk.
Tehát a jó háromszögek száma n(n+1)(2n+1)6.
II. megoldás. A (2n+1)-szög csúcsai összesen (2n+13) háromszöget határoznak meg. A jó háromszögek számát megkapjuk, ha ebből levonjuk azon (rossz) háromszögek számát, amelyek nem tartalmazzák a sokszög középpontját. Ezeket a háromszögeket a következőképp számoljuk össze.
 
 

2. ábra
 

Betűzzük meg a háromszög csúcsait A, B, C-vel úgy, hogy AC legyen a leghosszabb oldal, és a háromszög körüljárása negatív legyen (ekkor az AC egyenes elválasztja B-t a sokszög középpontjától, 2. ábra). Minden rossz háromszöghöz egyértelműen tartozik egy betűzés. Ha A-t rögzítjük, akkor a sokszög A után negatív körüljárási irányban következő n csúcsa közül bármelyik kettőt kiválasztva kapunk egy rossz háromszöget, s minden olyan rossz háromszöget megkapunk így, amelynek A csúcsa a rögzített csúcs. Ezen háromszögek száma tehát (n2).A-t(2n+1)-féleképpen rögzíthetjük, így a rossz háromszögek száma (2n+1)(n2).
A jó háromszögek száma:
(2n+13)-(2n+1)(n2)=2n+16[2n(2n-1)-3n(n-1)]=2n+16(n2+n)=n(n+1)(2n+1)6.



György András (Budapest, Árpád Gimn., II. o. t.) dolgozata alapján