Feladat: Gy.2740 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1992/november, 380 - 381. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pitagorasz-tétel alkalmazásai, Egyenlőtlenségek, Konstruktív megoldási módszer, Lefedések, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül körökben, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1991/december: Gy.2740

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megmutatjuk, hogy a lefedéshez szükséges körök száma b4-a2 (ahol x- az x felső egész része ‐ a legkisebb, x-nél nem kisebb egész számot jelöli).

 
 

1. ábra
 

Először belátjuk, hogy egy egységsugarú kör két, egymástól a3 távolságra lévő párhuzamos húrjának együttes hossza legfeljebb 24-a2. Ha a h1 és h2 húrokat a velük párhuzamos átmérő nem választja szét, akkor a középponttól távolabbi húr (h2) egyenesét a másik húr egyenesére tükrözve a kapott h1 és h'2 húrok együttes hossza nyilván nagyobb, mint h1 és h2 hosszának összege (1. ábra).
Ezt a lépést véges sokszor ismételve elérhetjük, hogy a kör középpontja a két húr közt helyezkedjék el. Eközben a két húr távolsága a középponttól nem változik. Ilyen esetben, ha a kör középpontjának az egyik húrtól való távolsága c, akkor Pitagorasz tétele szerint a két húr együttes hossza (2. ábra): 2(1-c2+1-(a-c)2).
 
 

2. ábra
 
Elegendő tehát megmutatnunk, hogy
1-c2+1-(a-c)221-(a2)2.(1)
Négyzetre emelve és rendezve:
(1-c2)(1-(a-c)2)1+c2-ac.
Ismét négyzetre emelve és rendezve: 0(2c-a)2.
Ez nyilván igaz, s mivel mindig pozitív számokat emeltünk négyzetre, ezért (1) is fennáll. Tehát egy egységsugarú kör a téglalap két b hosszúságú oldalából összesen legfeljebb 24-a2 hosszú darabot fed le. Ha viszont a körök lefedik a teljes téglalapot, akkor le kell hogy fedjék a 2b hosszúságú oldalakat is. Ezért a lefedéshez legalább b4-a2 darab körre van szükség.
 
 

3. ábra
 

Könnyen látható, hogy ennyi viszont elég is. Ha a köröket a 3. ábrán látható módon helyezzük el ‐ középpontjaik a téglalap egyik szimmetriatengelyén, metszéspontjaik pedig a téglalap kerületén vannak ‐, akkor lefedik a téglalapot.
Ezzel állításunkat beláttuk.
 

Megjegyzés. Az (1) egyenlőség egyszerűbben következik abból, hogy az y=1-x2 függvény (amelynek képe egy negyedkör) alulról konvex (4. ábra).
 
 

4. ábra