Feladat: Gy.2711 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Déri Gábor ,  Dombi Gergely ,  Ehreth Imre ,  Gergely Levente ,  György András ,  Hegyesi Zoltán ,  Heim László ,  Hertz István ,  Kotosz Balázs ,  Lengyel Csaba ,  Nagy Dániel ,  Nagy István ,  Nagy Szilvia ,  Németh Tamás ,  Petró Gábor ,  Séllei Béla ,  Szeredi Tibor ,  Takáts Előd ,  Timár Ádám ,  Toma Péter ,  Újváry-Menyhárt Mónika 
Füzet: 1992/február, 69 - 70. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kombinatorikai leszámolási problémák, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1991/szeptember: Gy.2711

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tegyük fel, hogy a kifejezésbe már elhelyeztük valamilyen módon a műveleti jeleket. Vizsgáljuk meg először a kifejezés azon részeit, melyekben az 1-esek között csak × vagy / műveletek állnak! A számítógép elsőként ezen részek értékét számolja ki. Az eredmény csak 1 lehet, hiszen a kezdeti 1 értéket a gép csak 1-gyel tudja szorozni vagy osztani. A szorzásoknak és az osztásoknak tehát megegyezik a hatásuk: ,,összevonnak'' több 1-es számot. A kifejezés értéke tehát nem változik, ha benne minden ,,×1'' és ,,/1'' helyére ,,+0''-t írunk.
Az így kapott kifejezés egy nyolctagú összeg, amelynek első tagja mindig 1, a többi pedig +1, 0, -1 lehet. Látszik, hogy a kifejezés értéke egész szám lesz. Maximumát akkor veszi fel, ha minden tagja maximális, azaz +1, és ekkor az összeg értéke 8, míg minimumát akkor éri el, ha a további tagok rendre -1-gyel egyenlők; ekkor az összeg -6.
Ha a kifejezés értéke nem maximális, akkor növelhető eggyel. Ugyanis ekkor szerepel benne legalább egy nullás vagy -1-es tag, melyet 1-gyel növelve (+0 helyett +1, azaz ×1, illetve /1 helyett +1; míg -1 helyett +0, azaz ×1 vagy /1) az összeg 1-gyel nőni fog. Ennek az a következménye, hogy a kifejezés minden egész értéket felvesz 8 és -6 között. Tehát a feladat kérdésére a válasz a 8 és  -6 közti egészek száma, 15.

 
Nagy Dániel (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., I. o. t.)
ötlete alapján