Feladat: Gy.2679 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1992/január, 23 - 24. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Konstruktív megoldási módszer, Oszthatóság, Teljes indukció módszere, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1991/február: Gy.2679

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Minden n2 esetén megadunk n különböző pozitív egész számot úgy, hogy teljesüljön rájuk a feltétel. A számokat az n-re vonatkozó teljes indukcióval állítjuk elő.

 

Ha n=2, akkor az 1, 2 számokra nyilván teljesül a feltétel. Legyen most n2, és tegyük fel, hogy a különböző a1,a2,...,an pozitív egészekre fennáll, hogy
(ai-aj)|(ai+aj)
minden 1i<jn esetén. Megmutatjuk, hogy e számok felhasználásával miképpen adható meg (n+1) darab megfelelő pozitív egész.
Válasszuk ki az a1,a2,...,an számok egy olyan K közös többszörösét, amely ezen kívül még a fenti ai számok közül bármelyik kettőnek a különbségével is osztható. Ilyen K szám nyilván létezik, például ha m jelöli a fenti ai számok legnagyobbikát, akkor K=m! megfelelő.
 

Legyen ezután bi=ai+K, ha 1in és legyen még bn+1=K. Ezek a számok, b1,b2,...,bn,bn+1, nyilván különböző pozitív egészek.
Ha max(i,j)n, akkor
bi-bj=ai-aj  és  bi+bj=ai+aj+2K,
illetve
bi-bn+1=ai  és  bi+bn+1=ai+2K.
Mivel K többszöröse (ai-aj)-nek és ai-nek, ezért az indukciós feltételt is használva
(ai-aj)|(ai+aj+2K),
illetve a nyilvánvaló ai|ai miatt
ai|(ai+2K);
a megadott bi számok tehát valóban megfelelők.
 

Megjegyzés. Mivel egy megfelelő szám-n-es minden részhalmaza is ilyen, ezért minden szám-n-es megkapható a feladat konstrukciójától eltérő módon is: úgy, hogy egyetlen számból kiindulva újabb és újabb számokkal bővítjük az addig meglévő számok halmazát úgy, hogy eközben az előírt oszthatóságok mindegyike teljesüljön.
 

Ebből azonban még nem következik, hogy egy megfelelő szám-n-es tovább bővíthető. A megoldás során sem tettük ezt, mert nem is tehettük volna: ez az állítás ugyanis nem igaz. Ellenkező esetben ugyanis léteznie kellene végtelen elemű megfelelő számhalmaznak is, ilyen azonban nyilván nincsen. Ha ugyanis t egy ilyen halmaz tetszőleges eleme lenne, akkor az előírt
(ai-t)|(ai+t),
illetve a nyilvánvaló
(ai-t)|(ai+t),
oszthatóságokból (ai-t)|2t következik, és ez csak véges sok ai-re teljesülhet, ha t0.