Feladat: Gy.2634 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Reményi Polett ,  Ujváry-Menyhárt Zoltán 
Füzet: 1991/január, 20 - 21. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Középpontos tükrözés, Középvonal, Körülírt kör, Magasságpont, Húrnégyszögek, Síkgeometriai bizonyítások, Háromszögek geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1990/május: Gy.2634

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a CM és AB egyenesek metszéspontját T-vel, M-nek az AB oldalra vonatkozó tükörképét M'-vel, az ABC háromszög szögeit pedig a szokásos módon α, β, γ-val.

 
 

Először megmutatjuk, hogy az N és M' pontok rajta vannak az ABC háromszög köré írt körön. Az AMB háromszög F pontra vonatkozó tükörképe a BNA, az AB egyenesre vonatkozó tükörképe pedig az AM'B háromszög. Ezért ANB=AM'B=AMB=AMT+BMT=90-MAT+90-MBT=β+α=180-γ. Ez azt jelenti, hogy az ANBC és az AM'BC négyszögek húrnégyszögek, tehát az A, B, CN, M' pontok valóban egy körön vannak.
 

Az MNM' háromszögben FT középvonal, ezért NM' párhuzamos FT-vel, vagyis merőleges CM-re, így CM'N=90. Tehát ‐ Thalesz tételének megfordítása miatt ‐ CN a körülírt kör egy átmérője, következésképpen BAN=CAN-CAB=90-α. De a BCN és a BAN szögek ugyanahhoz az ívhez tartoznak, ezért egyenlőek, azaz BCN=90-α. Az ACT derékszögű háromszögben pedig ACM=90-CAT=90-α.
 

Megjegyzés. Ha a háromszög γ szöge tompaszög, akkor is teljesül, hogy BCN=90-α, az M pont viszont a TC szakasz C-n túli meghosszabbításán van, ezért ACM=90+α, tehát a feladat állítása nem igaz.