Feladat: Gy.2628 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Álmos Attila ,  Győry Máté ,  Matolcsi Máté ,  Megyesi Zoltán ,  Molnár-Sáska Gábor ,  Piróth Attila ,  Szendrői Balázs ,  Ujváry-Menyhárt Zoltán ,  Virág Bálint 
Füzet: 1991/február, 71 - 72. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Szögfelező egyenes, Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1990/április: Gy.2628

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Tekintsük a feladatot megoldottnak. Jelöljük az ABC háromszög oldalait a szokásos módon a, b, c-vel, a C csúcshoz tartozó belső szögfelező és az AB oldal metszéspontját T-vel, a B ponton átmenő, a CT egyenessel párhuzamos egyenes és az AC egyenes metszéspontját pedig D-vel (1. ábra).

 
 

1. ábra
 

Ekkor BDC=TCA=TCB=CBD, tehát a CBD háromszög egyenlő szárú. Az ATC és az ABD háromszögek hasonlóak, mert megfelelő oldalaik párhuzamosak, így az oldalaik aránya megegyezik: DBCT=ADAC. Ebből, CT=fc jelöléssel:
BD=a+bbfc.

Ezt felhasználva a szerkesztést a következő módon végezhetjük el: Az a, b és fc szakaszok ismeretében a negyedik arányos ismert szerkesztésével megszerkesztjük a BD szakaszt (2. ábra).
 
 

2. ábra
 

Ezután megszerkesztjük a BDC háromszöget, amelynek már mindhárom oldalát ismerjük, majd a DC szakasz C-n túli meghosszabbítására felmérve a b távolságot, megkapjuk az A pontot.
Az így szerkesztett ABC háromszög eleget tesz a feltételeknek, mert a szerkesztés miatt BC=a és AC=b, továbbá ACB=2CDB=2CBD, tehát a C-hez tartozó belső szögfelező BD-vel párhuzamos, ezért hossza CT=BDba+b=fc.
 
A feladatnak pontosan akkor van megoldása, ha a BCD háromszög megszerkeszthető, vagyis ha
2a>a+bbfc;
rendezve:
2aba+b>fc.

Tehát egy megoldás van, ha a szögfelezőnek előírt szakasz kisebb, mint az őt közrefogó két oldal harmonikus közepe, egyébként pedig nincs megoldás.