Feladat: Gy.2621 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Álmos Attila ,  Barczi Péter ,  Berente Bálint ,  Bíró Gabriella ,  Böröczky Katalin ,  Csorba Péter ,  Faragó Gergely ,  Farkas Zénó ,  Garzó Dénes ,  Katsányi István ,  Koós Gábor ,  Lente Gábor ,  Márton Zsolt ,  Megyesi Zoltán ,  Molnár-Sáska Gábor ,  Nagy Judit ,  Papp Zsombor ,  Piróth Attila ,  Somogyi Balázs ,  Szabó Csaba ,  Szabó Zsolt ,  Szendrői Balázs ,  Tegzes Pál ,  Veres Gábor ,  Waldmann Tamás ,  Zsámboki Ferenc 
Füzet: 1991/március, 109 - 111. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középpontos és egyéb hasonlósági transzformációk, Mértani helyek, Térgeometria alapjai, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1990/március: Gy.2621

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Jelöljük a ki kör középpontját Oi-vel, sugarát ri-vel (i=1,2), az O1O2 szakasz felezőpontját O-val, az O-n átmenő, k1 síkjával párhuzamos síkot pedig S-sel. Feltehetjük, hogy r1r2.

 
 

1. ábra
 

Legyen Fα a k1 kör egy rögzített pontja. Kicsinyítsük a k2 kört az Fα pontból a felére. Az így kapott kört jelöljük cα-val, középpontját Kα-val (1. ábra). A középpontos hasonlóság tulajdonságaiból következik, hogy ha M2 a k2 kör tetszőleges pontja, akkor az FαM2 szakasz felezőpontja cα-n van, és megfordítva, ha Pα a cα kör tetszőleges pontja, akkor van olyan k2-n lévő M2 pont, hogy Pα éppen az FαM2 szakasz felezőpontja. Továbbá Kα éppen az FαO2 szakasz felezőpontja, ezért az FαO1O2 háromszögben KαO középvonal, így KαO=FαO1/2=r1/2, a cα kör sugara pedig r2/2. Ha az Fα pont befutja a k1 kört, akkor a megfelelő Kα pontok KαO=r1/2 miatt egy O középpontú, r1/2 sugarú kört futnak be, a cα körök így egy O középpontú körgyűrűt súrolnak, melynek külső sugara OKα+r2/2=(r1+r2)/2, belső sugara pedig OKα-r2/2=(r1-r2)/2 (2. ábra).
 
 

2. ábra
 

Ha tehát M1M2 egy tetszőleges ‐ a feladatban szereplő ‐ szakasz, akkor M1 egybeesik valamelyik Fα-val, következésképpen M1M2 felezőpontja rajta van az Fα-hoz tartozó cα körön, azaz eleme a körgyűrűnek.
Megfordítva, ha T a körgyűrű egy tetszőleges pontja, akkor van olyan cα kör (pontosan 2, ha T belső pont és pontosan 1, ha T határpont), amelyik átmegy T-n, ezért ha a cα-nak megfelelő Fα pontból T-t a kétszeresére nagyítjuk, úgy a kapott T2 pont a k2 kör egy pontja, az FαT2 szakasz felezőpontja pedig T.
Ily módon a keresett mértani hely az S síkban fekvő, O középpontú körgyűrű, melynek külső sugara (r1+r2)/2, belső sugara pedig (r1-r2)/2.