Feladat: Gy.2589 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Benkő Tünde ,  Glavinas H. ,  Gulyás A. ,  Komócsi S. ,  Stőhr L. ,  Sziklai G. ,  Tisza M. ,  Veres Gábor ,  Zámborszky F. 
Füzet: 1990/szeptember, 261 - 262. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pont körüli forgatás, Síkra vonatkozó tükrözés, Szabályos tetraéder, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1989/november: Gy.2589

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az egybevágósági transzformációk távolságtartóak, azaz bármely szakasz hossza megegyezik képének a hosszával. Az első transzformációnál az AC szakasz képe a BC, az AD szakasz képe pedig a BD szakasz, ezért AC=BC és AD=BD. A második transzformációnál AB képe BC, BC képe CD, CD képe pedig DA, ezért AB=BC=CD=DA. Az előzőekkel együtt ez azt jelenti, hogy az A, B, C és D pontok közül bármelyik kettő távolsága megegyezik. Ez csak akkor lehetséges, ha a pontok egy szabályos tetraéder csúcsai.

 
 

Szabályos tetraéder esetén a feladatban leírt transzformációk valóban léteznek. Az első transzformáció lehet pl. a tükrözés arra a síkra, amely tartalmazza a C és D pontokat és az AB szakasz felezőpontját (1. ábra). A második transzformáció lehet pl. egy 120-os elforgatás az ABD lap súlypontját C-vel összekötő egyenes körül, majd pedig tükrözés arra a síkra, amely tartalmazza a ("régi'') A és B pontokat és a DC szakasz felezőpontját (2. és 3. ábra).
 
 

2. ábra
 

 
 

3. ábra
 

A szabályos tetraéder valamennyi lapja szabályos háromszög, ezért a feladatban kérdezett mindkét szög 60-os.
 

Veres Gábor (Balassagyarmat, Balassi B. Gimn., I. o. t.)
dolgozata alapján.