Feladat: Gy.2581 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Csetneki Csilla ,  Molnár-Sáska Gábor 
Füzet: 1990/szeptember, 256 - 257. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Beírt gömb, Térgeometriai bizonyítások, Tetraéderek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1989/október: Gy.2581

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelöljük az ABCD tetraéder beírt gömbjének középpontját O-val, a beírt gömbnek a lapon levő érintési pontjait pedig E1, E2, E3, E4-gyel (1. ábra). Tekintsük az érintési pontok által meghatározott tetraéder egyik élét. Ennek két végpontja az eredeti tetraéder két lapjára illeszkedik. Megmutatjuk, hogy ennek a két lapnak a közös éle merőleges a kis tetraéder kiválasztott élére. (Az 1. ábra jelölései szerint tehát pl. E1E2 merőleges AC-re.)

 
 

1. ábra
 

Tudjuk, hogy egy gömb érintősíkja merőleges az érintési ponthoz tartozó sugárra. Ezért OE1 merőleges az ABC síkra. Ha viszont egy egyenes merőleges egy síkra, akkor annak minden egyenesére is merőleges, tehát OE1AC. Hasonlóan OE2 merőleges az ADC síkra, tehát OE2AC. Vagyis AC az OE1E2 sík két nem párhuzamos egyenesére is merőleges, amiből következik, hogy AC merőleges e sík minden egyenesére, tehát az E1E2 egyenesre is.
 
II. megoldás Használjuk az I. megoldás jelöléseit. Ismét azt mutatjuk meg, hogy AC merőleges E1E2-re.
 
 

2. ábra
 

Az AE1 és az AE2 szakaszok egyenlőek, mert mindkettő az A pontból a beírt gömbhöz húzott érintőszakasz. Ugyanezért CE1=CE2. Vagyis az ACE1 és az ACE2 háromszögek megfelelő oldalai egyenlőek, tehát a két háromszög egybevágó. Mivel a két háromszögben az A és a C csúcs közös, ezért az AC oldalhoz tartozó magasságok talpponja is közös. Jelöljük ezt a pontot T-vel (2. ábra). Ekkor ACE1T és ACE2T, tehát az AC egyenes merőleges az E1E2T sík két nem párhuzamos egyenesére, ezért merőleges e sík bármely egyenesére, így E1E2-re is.
 

Csetneki Csilla (Miskolc, Földes F. Gimn., II. o. t.) dolgozata alapján.