Feladat: Gy.2565 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Virág Bálint 
Füzet: 1990/február, 71 - 72. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gömbi geometria, Térfogat, Szabályos testek, Szabályos sokszögek által határolt testek, Gömb és részei, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1989/május: Gy.2565

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a gömbök középpontjait A, B, C, D, E, F-fel. Tudjuk, hogy két gömb pontosan akkor érinti egymást, ha középpontjaik távolsága megegyezik a sugaraik összegével, esetünkben 2 egységgel.

 
 

Feltehetjük, hogy például az A és az F közepű gömbök nem érintik egymást. Ekkor mindkettő érinti a B, C, D, E középpontú gömbök mindegyikét. Tehát a B, C, D, E pontok mind az A, mind az F ponttól 2 egység távolságra vannak, azaz rajta vannak az A és az F köré írt 2 egység sugarú gömbök közös részén, ami egy kör. Tehát a BCDE négyszög húrnégyszög, amelynek minden oldala 2 egység. Ilyen húrnégyszög viszont csak egy van, a négyzet. Tehát BCDE négyzet. Az A és az F pontok a négyzet minden csúcsától egyenlő távolságra vannak, vagyis illeszkednek a négyzet középpontján átmenő, a négyzet síkjára merőleges egyenesre. Mivel AB=BC és FB=BC, ezért az A és F pontok B,C, D, E-vel együtt egy szabályos oktaédernek a csúcsai. Megfordítva könnyen látható, hogy egy 2 egységnyi élhosszúságú szabályos oktaéder csúcsai köré rajzolt hat darab (egységsugarú) gömb mindegyike pontosan négy másikat érint.
 
 

Az érintési pontok által meghatározott test tehát a 2 egység oldalú szabályos oktaéder oldalfelező pontjai által meghatározott konvex testtel azonos. Ezt a testet úgy is megkaphatjuk, hogy az oktaéderből minden csúcsánál levágunk egy olyan négyzet alapú gúlát, amelynek minden éle 1 egység. A keresett térfogat tehát (a Függvénytáblázat megfelelő térfogatképleteit használva):
V=2328-6(2313)2=532térfogategység.
 

Virág Bálint (Bp., Fazekas M. Gyak. Gimn., I. o. t.) dolgozata alapján